Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A szmog tovább fojtogatja Itáliát

Magyar Hírlap
2002.01.21. 07:50
Száz olasz városban tartottak kényszerű gyalogosvasárnapot a kritikussá vált szmoghelyzet miatt, amikor a városok központját lezárták az autóforgalom elől.

Az idei tél nem azért rendkívüli, mert a mínusz 11 fokban Torinóban befagyott az összes szökőkút. A gondot a csapadékhiány jelenti: hónapok óta nem esik, az autó- és robogófüsttel teli városokat sűrű szmogfelhő fedi, főleg az északi iparvidéken. Milánóban, a szombati vásárlónapon, a levegő-szennyezettséget mérő utcai műszerek ötször jelezték a veszélyességi szint túllépését.

A mérgező ólmos porszemcsék a szokásos 75 helyett 400 mikrogrammot tettek ki köbméterenként, Novarában a nitrogén-dioxid aránya 332 mikrogramm/m3 volt, miközben a felső határ 200. A kórházak légzőszervi osztályai telt házat jelentenek, a helyzet annyira komoly, hogy Lombardia tartomány elnöke televíziós felhívást intézett a lakossághoz, hagyják otthon autóikat. Ő maga is autóbusszal ment az Arcimboldi Színházba átköltöztetett Scala premierjére. Ha keddig nem esik, vagy nem érkezik tisztító széljárás, Milánóban először a páros-páratlan rendszám szerinti forgalomkorlátozással próbálkoznak.