Judit
2 °C
7 °C

A szmog tovább fojtogatja Itáliát

Magyar Hírlap
2002.01.21. 07:50
Száz olasz városban tartottak kényszerű gyalogosvasárnapot a kritikussá vált szmoghelyzet miatt, amikor a városok központját lezárták az autóforgalom elől.

Az idei tél nem azért rendkívüli, mert a mínusz 11 fokban Torinóban befagyott az összes szökőkút. A gondot a csapadékhiány jelenti: hónapok óta nem esik, az autó- és robogófüsttel teli városokat sűrű szmogfelhő fedi, főleg az északi iparvidéken. Milánóban, a szombati vásárlónapon, a levegő-szennyezettséget mérő utcai műszerek ötször jelezték a veszélyességi szint túllépését.

A mérgező ólmos porszemcsék a szokásos 75 helyett 400 mikrogrammot tettek ki köbméterenként, Novarában a nitrogén-dioxid aránya 332 mikrogramm/m3 volt, miközben a felső határ 200. A kórházak légzőszervi osztályai telt házat jelentenek, a helyzet annyira komoly, hogy Lombardia tartomány elnöke televíziós felhívást intézett a lakossághoz, hagyják otthon autóikat. Ő maga is autóbusszal ment az Arcimboldi Színházba átköltöztetett Scala premierjére. Ha keddig nem esik, vagy nem érkezik tisztító széljárás, Milánóban először a páros-páratlan rendszám szerinti forgalomkorlátozással próbálkoznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?