Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Új kormányfő Tajvanon

MTI
2002.01.21. 09:15
Csen Suj-pien tajvani elnök új miniszterelnököt nevezett ki hétfőn az 53 éves Jü Sji-kun, az elnöki hivatal eddigi főtitkára személyében, miután az előző kormányfő, Csang Csun-hsziung kormányával együtt benyújtotta lemondását közvetlenül az új összetételű parlament első ülése előtt. Az elnök pártja, a Demokratikus Haladó Párt többséget szerzett a decemberben megrendezett parlamenti választásokon. A kínai nacionalista Kuomintang 50 év után most először került kisebbségbe a törvényhozó testületben. Az új kormány megalakítása részben ezzel a fejleménnyel magyarázható, részint pedig azzal, hogy Csang népszerűsége a mélypontra zuhant a sziget gazdaságának eddigi legsúlyosabb recessziója és a Tajvanon eddig példátlan mértékű munkanélküliség miatt.

Az új kormányfő az elnök pártjának tagja. A Demokratikus Haladó Párt politikájának legmarkánsabb eleme a Kínához fűződő viszony megítélése. Míg a Kuomintang-kormányok egész Kína kormányainak tekintették magukat, és azt tartották, hogy Tajvant és Kínát újra egyesíteni kell a pekingi kommunista rendszer bukása után, a Demokratikus Haladó Párt azzal a követeléssel bukkant fel a nyolcvanas évek második felében, és tett szert gyorsan népszerűségre a tajvani közéletben, hogy a sziget kiáltsa ki függetlenségét, szakadjon el teljesen Kínától.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?