Judit
3 °C
7 °C

Robertson: Európa katonailag továbbra is törpe

MTI
2002.01.21. 19:21
Európa katonailag továbbra is törpe, ezért növelnie kell védelmi kiadásait, ha el akarja kerülni, hogy az Egyesült Államok az egyoldalúság irányába mozduljon el - jelentette ki hétfőn George Robertson NATO-főtitkár. Szerinte botrányos, hogy számos európai ország kormánya túl keveset költ katonai célokra, s amit mégis ilyenekre szán, annak jelentős része veszendőbe megy. Európának összesen mintegy kétmillió katonája van, mégis nehézséget okoz számára, hogy a Balkánon kiállítson és fenntartson egy 50 ezer fős kontingenst - tette hozzá.

"Nincsenek arra alkalmas repülőgépeink, hogy elszállítsuk Afganisztánba az ígért egységeket" - sorolta tovább a hiányosságokat, majd kijelentette: "Ha el akarjuk kerülni, hogy az Egyesült Államok az egyoldalúság vagy az elszigetelődés felé forduljon, akkor egész Európának újfajta készséget kell tanúsítania arra, hogy kifejleszti hatékony válságkezelő képességét." A mai világban kevesebb hasznavehetetlen sorkatonára, kisebb dragonyos seregekre, kevesebb statikus támaszpontra és ugyancsak kevesebb statikus parancsnoki harcálláspontra van szükség" - jelentette ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?