Jolán
2 °C
4 °C

Sűrűbben repülhetnek a gépek Európa felett

MTI
2002.01.23. 17:06
Szerda éjféltől az eddigi 660 méterről 330 méterre csökken az egymással szembe szálló repülőgépek közötti minimális repülési távolság az európai légtérben - mondta Pető György, a Polgári Légiközlekedési Hatóság kommunikációs igazgatója az MTI-nek szerdán. Az Eurocontroll, az európai légiirányítási központ, a légtér rendkívüli zsúfoltsága miatt döntött a repülési távolság mérsékléséről. Így több légi útvonalon, sűrűbben közlekedhetnek a repülőgépek Európa felett.

Pető elmondta: az egymáshoz közelebb repülő gépek elvben növelhetik a balesetveszélyt, ezért az Európában közlekedő repülőgépek robotpilótáit át kell programozni. A 10 évnél öregebb repülőgépeket, amelyek ennyire pontosan eddig nem tudták szabályozni a repülési távolságot, csak több százezer dolláros költséggel lehet alkalmassá tenni a repülésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?