Orsolya
10 °C
21 °C

Irán nem támogatja az al-Kaidát

MTI
2002.01.26. 17:47
Kofi Annan ENSZ-főtitkár szombaton méltatta Irán nagylelkű részvételét és támogatását az afganisztáni újjáépítés, illetve az átmeneti afgán kormány megerősítésében, és egyúttal cáfolta azt, hogy Teherán a háttérben segítené az al-Kaida terroristahálózatot.

Annan, aki Pakisztán és Afganisztán után egynapos látogatásra Teheránba érkezett, Kamal Harazi iráni külügyminiszterrel tartott közös szombati sajtótájékoztatóján úgy vélte: megalapozatlanok, és a hivatalos iráni politikai irányvonallal teljesen összeférhetetlenek azok a - nagyrészt amerikai eredetű - megállapítások, amelyek szerint Irán a színfalak mögött támogatná az al-Kaida terrorhálózatot.

A FBI vezetője a héten úgy nyilatkozott, hogy aggodalmaik szerint az al-Kaida egyes tagjai Iránon keresztül nyertek egérutat előlük, míg más amerikai tisztviselők arról szóltak, hogy Teherán a helyi síita kisebbség támogatásával igyekszik az átmeneti afgán kormány tekintélyét aláásni. Az iráni külügyminiszter elutasította a vádat, és leszögezte, hogy Irán keleti határai szigorú ellenőrzés alatt állnak, és ha bejutnának is a terroristák országukba, az iráni hatóságok letartóztatnák őket.

Kofi Annan szerint Irán "fontos szerepet játszik Afganisztán újjáépítésében", és egyben utalt arra, hogy a délnyugat-ázsiai ország a tokiói adományozási konferencián öt éven át részletekben folyósitandó, összesen 500 millió dollár értékű segélyt ajánlott fel Afganisztán helyreállítására. Az ENSZ főtitkára hangsúlyozta: a teheráni vezetés biztosította őt arról, hogy támogatja az átmeneti afgán kormány erőfeszítéseit.

Kamal Harazi arra hívta fel a figyelmet, hogy hazája már a tálib kormányzat uralma alatt az Északi Szövetség támogatója volt, és most pedig "maximálisan hajlandó együttműködni az átmeneti afgán kormány megszilárdításában".