Jenő
-3 °C
6 °C

Öt új taggal bővülhet a NATO

MTI
2002.01.28. 09:30
Legkevesebb öt új tagország felvételére készül a NATO, amelynek következő bővítése gyökeres változásokat tesz majd szükségessé a szövetség szerepében és működésében - írta hétfőn a Financial Times. Az euroatlanti ügyekben általában jól értesült londoni üzleti lap kontinentális kiadásában közölt jelentés szerint a 19 tagország többsége azt szeretné, ha a szövetség novemberi prágai csúcstalálkozóján döntés születne a három balti állam, valamint Szlovákia és Szlovénia felvételéről. Oroszország reagálásától tartva a NATO eredetileg csak Szlovákia és Szlovénia felvételét fontolgatta. Washington azonban időközben módosította álláspontját, részint a baltiakat támogató erős érdekcsoportok nyomására, részint a tavaly szeptemberi terrortámadások hatására.

A lap úgy tudja, hogy ha Franciaország, Törökország és néhány más tagállam keresztül tudja vinni akaratát, a bővítés Romániára és Bulgáriára is kiterjedhet. Ankara mindkettőjük felvételét támogatja, mert ez erősítené a stabilitást a Balkánon, hadserege korszerűsítésére ösztönözné a két országot, a Földközi-tenger déli medencéjében pedig létrehozná a NATO-tagországok Portugáliától Törökországig ívelő övezetét. Franciaország emellett még némi politikai biztatást is kíván adni a két balti országnak, mert nem valószínű, hogy ők bekerülnének az EU-bővítés 2004-ben esedékes első körébe - írta a Financial Times

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?