Jenő
-3 °C
5 °C

'Brutális Brigita' benyújtotta lemondását

MTI
2002.01.28. 12:12
Brigita Schmögnerová, szlovák pénzügyminiszter hétfőn hivatalosan benyújotta lemondását Rudolf Schuster államfőnek. Az államfő el fogja fogadni azt, de nem tudni hogy mikor nyilatkozik - mondta Schmögnerová szóvivője. A költségvetési szigora miatt külföldön igen tekintélyes, az állami költekezést vaskézzel visszafogó "Brutális Brigitát" már régóta bírálta saját pártja, túlságosan jobboldalinak tartva szigorú reformintézkedéseit.

Az ötpárti koalíció nagyságra második pártja, a Schmögnerovát kormányba delegáló Demokratikus Baloldal Pártja (SDL) a múlt héten, hétfőn vonta meg bizalmát a pénzügyminisztertől. Miután Mikulás Dzurinda kormányfő visszautasította a párt javaslatát Schmögnerová visszahívására, a kisebbség kormányzás veszélye fenyegetett. Egy esetleges, SDL nélküli, kisebbségi kormányzás megkötötte volna a kormány kezét, hogy megvalósítsa a Szlovákia EU-tagságához szükséges reformokat. Schmögnerová pártja nyomására végül maga döntött úgy a múlt szerdán, hogy beadja lemondását hétfőn. Dzurinda elfogadta, hogy az SDL Frantisek Hajnovicot, a Szlovák Nemzeti Bank gazdaságkutató osztályának eddigi vezetőjét jelölte Schmögnerová utódául.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?