Orsolya
9 °C
21 °C

Az Egyesült Államokba látogatott az afgán elnök

MTI
2002.01.28. 23:16
Az Egyesült Államok erőteljesen támogatja Hamid Karzai kormányát, és elkötelezett az Afganisztánnal való tartós partneri viszony mellett - hangoztatta hétfőn George Bush amerikai elnök, miután megbeszélést folytatott Afganisztán ideiglenes kormányzatának washingtoni látogatáson tartózkodó vezetőjével.

Karzai a Fehér Ház rózsakertjében a Bushsal közösen tartott sajtótájékoztatón köszönetet mondott az Egyesült Államoknak azért, hogy - miután korábban segített a szovjet megszállók kiűzésében - most megszabadította Afganisztánt a tálibok terrorjától is.

Bush azt nevezte az új afgán vezető amerikai látogatása legfontosabb elemének, hogy az Egyesült Államok kifejezésre juttatta: kész segítséget nyújtani az önálló afgán hadsereg megteremtéséhez. Az amerikai elnök szerint ez fontosabb teendő, mint az, hogy az Egyesült Államok közvetlenül jelen legyen az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erőben. Washington egyébként - emlékeztetett Bush - logisztikai, hírszerzési és egyéb háttértámogatást nyújt a nemzetközi erőnek, amelynek az afganisztáni jelenléte ma még szükséges.

Karzai megerősítette, hogy kormányzata amerikai segítséget kér az afgán haderő kiképzéséhez. Hangoztatta, hogy Afganisztán közismerten nagyon keményen ragaszkodik függetlenségéhez, és az Egyesült Államoktól igényelt segítség miatt senkinek nincs oka aggodalomra.

A két vezető tárgyalásain értesülések szerint amerikai részről az afgán gazdasági újjáépítés támogatása ügyében új ígéretek hangzottak el.

Az ideiglenes afgán kormányfő hétfőn Washingtonban előbb James Wolfensohnnal, a Világbank elnökével találkozott, majd - az új washingtoni afgán nagykövetség ünnepélyes felavatását követően - a Fehér Házban Dick Cheney alelnök, utána pedig Bush elnök volt a tárgyalópartnere.