Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Az izraeli hadsereg joga mérlegelni a célzott emberölés alkalmazását

MTI
2002.01.30. 07:20
Az izraeli legfelsőbb bíróság kedden elutasította az állásfoglalást a célzott emberölések gyakorlatával szemben, amelyet az izraeli hadsereg alkalmaz. A legfelsőbb bírói testületet Mohammed Barakeh izraeli arab törvényhozó kérte arra, hogy tiltsa be a feltételezett palesztin szélsőségesek szelektív megölésének gyakorlatát. Ez a gyakorlat vélelmezi a kiszemeltek bűnösségét, bírósági tárgyalás nélkül - mutatott rá Barakeh. A bírák azonban elutasították a képviselő kérelmét, azzal az indoklással, hogy a bíróság nem avatkozhat katonai ügyekbe. A hadseregtől nem lehet elvárni, hogy minden egyes esetben bíróság előtt bizonyítsa a palesztin szélsőségesek bűnösségét - fejtegették a bírák, hozzátéve: a hadműveleteket a hadseregnek kell felügyelnie, nem pedig a bíróságoknak.

Az izraeli hadsereg kedd este behatolt még egy faluba a Gázai övezet déli részén. Az izraeli katonák a Hán Júnisz közelében lévő El Karara faluba hatoltak be, három páncélos jármű kíséretében, házkutatásokat tartva és letartóztatásokat foganatosítva - jelezték palesztin biztonsági forrásból. A palesztin önkormányzat alatti területről előzőleg egy aknát vetettek Gadidi zsidó telepre, míg egy másikat, Ganei Talt kézifegyverekkel lőttek - közölte egy izraeli katonai szóvivő. Lövések értek egy izraeli katonai posztot is, Hán Júnisztól délre. Izraeli katonák délután, a Gázai övezet központjában már behatoltak egy másik, palesztin önkormányzat alatt álló faluba, megszállva a községházát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?