Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Milosevics szerint mindenért a Nyugat a felelős

MTI
2002.02.18. 14:59
Slobodan Milosevic a Nyugatot tette felelőssé Jugoszlávia széthullásáért, valamint a szlávok és a muzulmánok közötti ellentétekért, nemcsak a volt Jugoszláviában, de a világ más részein, így Csecsenföldön is.

A volt jugoszláv elnök hétfőn fejezte be a hágai Nemzetközi Törvényszéken összesen kétnaposra nyúlt bevezető nyilatkozatát, amely a nyugati hatalmak és a NATO elleni vádbeszéddé alakult.

Miután előzőleg háborús bűncselekményekkel vádolta az atlanti szövetséget a Jugoszlávia ellen 1999 tavaszán indított légi hadjáratért, nyilatkozatának befejező részében hosszasan fejtegette, hogy a volt Jugoszlávia népei közötti viszályokért is döntő mértékben a Nyugatot terheli a felelősség.

Koszovó és Csecsenföld ugyanannak a globális stratégiának a láncszeme, amelyet a Nyugat neokolonialista eszközökkel valósít meg világuralmi törekvései érvényre juttatására - jelentette ki a volt elnök, aki még Csehszlovákia kettéválását is e stratégia számlájára írta.

A háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel és népirtással vádolt volt jugoszláv elnök a maga részéről ugyancsak számos - volt vagy jelenleg is hivatalban lévő - nyugati vezető beidézését kívánja kezdeményezni, Bill Clinton volt amerikai elnöktől kezdve Gerhard Schröder német kancelláron és Tony Blair brit kormányfőn keresztül Madeleine Albright volt amerikai és Klaus Kinkel volt német külügyminiszterig.