Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Elnökválasztás: a 64 éves Jospin leöregezte a 69 éves Chiracot

BBC Magyar Adás
2002.03.21. 07:57
Lionel Jospin francia miniszterelnök bölcsen tette, hogy bocsánatot kért választási ellenfelétől, Jacques Chiractól, amiért fáradtnak, öregnek és elnyűttnek nevezte - olvasható a mücheni Süddeutsche Zeitungban. Az idősebb szavazók különösen nem szeretik azt a hangnemet - mutat rá a lap -, amikor egy 64 éves öregnek nevez egy 69 évest. Annál is inkább, mert Jospin az ősz hajával nemigen tudná magát fiatalos, netán fiús elnökjelöltként eladni.

Jospinnek 10 napjába került az elhatározás. Ez pontosan annyi idő, ami alatt a közvéleménykutatók értékelni tudják a személyes támadás hatását. És valamennyi adat azt mutatta, hogy ez egy nagyon rossz lépés volt - írja a francia Le Figaro.

A közvéleménykutatási eredmények a héten azt mutatják, Jospin támadása támogatói egy részének elvesztésébe került, különösen az idősebb korosztály körében. A lap szerint a sértést eredetileg arra szánták, hogy aláássák Chirac újraválasztási esélyeit, ám nyilvánvaló felháborodást keltett Jospin táborában - adta hírül a francia Le Monde.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!