Jóváhagyás előtt a NATO és Oroszország közötti egyezmény

MTI
2002.05.06. 11:10
Elképzelhető, hogy már a héten lezárulnak az egyeztető tárgyalások Oroszország és a NATO között, a szövetség és Moszkva minőségileg új viszonyáról. A tervek szerint a viszony új intézményi alapokra helyezéséről szóló dokumentumot a tervek szerint a NATO májusi, reykjavíki külügyminiszteri tanácskozásán hagynák jóvá, majd a római csúcstalálkozón a legmagasabb szinten alá is írnák a megállapodást.

A NATO és Moszkva viszonyának minőségileg új alapokra helyezését Tony Blair brit miniszterelnök vetette fel tavaly novemberben, a szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után lendületet kapott orosz-nyugati közeledés hatására. Ennek lényege, hogy "húszas" körré alakítanák át az eddigi együttműködési csúcsszerv, a NATO-Oroszország állandó konzultációs tanács kínálta "19+1" - Oroszország, és a szövetség tagállamai - felállást.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Moszkva szerepet kap a NATO döntéshozatali mechanizmusában, olyan területeken, mint a nemzetközi biztonságpolitika, vagy a terrorizmus elleni harc. A NATO belügyeinek számító kérdések megvitatásába - mint például a közös védelmi politika - természetesen nem vonnák be Oroszországot, és Moszkva nem lépne be a NATO tanácsába sem