Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A cseh kormányfő 'lekurvatörpézte' az egyik szenátort

MTI
2002.05.09. 12:08
Beperelték Milos Zeman cseh kormányfőt, mert hétfőn este egy lakossági fórumon a dél-morvaországi Brünnben "kurva törpének" nevezte Michael Zantovsky szenátort, az ellenzéki Polgári Demokrata Szövetség, valamint a szenátus külügyi bizottságának elnökét - közölték a csütörtöki prágai lapok.

A szabadszájúságáról közismert Zeman haragját az váltotta ki, hogy Zantovsky több társával együtt ellenzi a svéd-brit Gripen vadászgépek kormány által tervezett megvételét, s helyettük az amerikai vadászgépeket részesítené előnyben.

Zeman a fórumon bírálta az úgynevezett amerikai lobbit, amelynek élén szerinte Zantovsky áll. Kifejtette: a szenátusban Zantovskyt állítólag "skútrnak" (skútr a robogó cseh neve) hívják, ami azonban ebben az esetben nem egy motorkerékpárt jelent, hanem azt hogy "kurva törpe". (csehül a az említett vulgáris kifejezés "skurveny trpaslík", tehát s ennek kezdőbetűiből állna össze a rövidítés a "skútr").

A magas növésű kormányfő Zantovsky alacsony termetébe is belekötött. "Semmi esetre sem szeretném bírálni Zantovsky úr termetét, de az ő esetében a termet nagyjából arányban van szellemi képességeivel is" - mondta Zeman.