Árpád
-2 °C
4 °C

Kiadhatja Izrael Simon Lászlót?

Népszabadság
2002.05.21. 09:49
Az Izrael történetében eddigi legnagyobb banksikkasztás egyik elkövetőjét, Ofer Makszimovot regényes körülmények között Bukarestben letartóztatta a román rendőrség. Hollétéről az izraeli biztonsági szolgálattól kaptak információt.

Makszimov voltaképpen nem elkövetője, hanem haszonélvezője volt a 250 millió sékel (csaknem 50 millió dollár) elsikkasztásának, amelyet húga, Eti Alon - a bank alkalmazottja - hajtott végre. A pénzt a bátyjának adta, aki megrögzött szerencsejátékos, és az egész hatalmas összeget elvesztette. Amikor szorulni kezdett körülötte a hurok, Romániába menekült. Úgy tűnik, hogy a románok hajlandók kiadni Makszimovot, cserébe viszont az állítólag Izraelben tartózkodó Johanna Maria Vlas kiadását kérik, akit viszont Romániában 300 millió dollár elsikkasztásával gyanúsítanak.

Az ügynek az lehet a magyar vonatkozása, hogy Izraelben tartózkodik Simon László - Torgyán József egykori tanácsadója -, akit Magyarországon köröznek ugyan, ám kiadatását Izraeltől azóta sem kérték az illetékesek, amióta tudják, hogy Izraelben telepedett le. Elképzelhető, hogy a magyar hatóságok Vlas kiadását precedensként értékelik Simon ügyében, s megteszik a szükséges jogi lépéseket, legalábbis, ha komolyan akarják az egykori tanácsadó kézre kerítését. Simon egyébként óvatos: nem válaszol telefonhívásokra, csak bizalmas ismerőseinek nyit ajtót netanjai lakásában, és mobiltelefonja számát is gyakran cseréli.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?