Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négy nagykövetet nevezett ki Martonyi

Népszabadság
2002.05.25. 11:24
Martonyi János távozó külügyminiszter egyik utolsó érdemi ténykedéseként még négy nagyköveti és néhány rendkívüli követi rangot adományozott - túlnyomórészt a Fidesz-kormányhoz közel álló diplomatának - állítja szombati számában a Népszabadság. A napilap értesülései szerint nagyköveti címet kapott a fideszes Zupkó Gábor, a KüM gazdasági ügyekben illetékes helyettes államtitkára - aki külügyes múlt nélkül, körülbelül két évvel ezelőtt került a minisztériumba. Szintén nagyköveti rang birtokosa lett Lőrincz Csaba helyettes államtitkár, akit a napilap külügyminisztériumi forrásai Németh Zsolt politikai államtitkár legszorosabb baráti és munkatársi köréhez számítják. Nagyköveti címet kapott emellett az emberjogi és kisebbségi területen dolgozó Pecze Károly és Brauer Klára.

A kedden felálló új minisztériumi vezetés legfelső posztjain már több személyi kérdés tisztázottnak tekinthető, ugyanakkor több más személyi döntés függőben van; a Népszabadság szerint esetleg hosszú hónapokig nem is lehet számítani ezek némelyikének megoldására. Eldőlt az új politikai államtitkár személye: Bársony András eddig az MSZP parlamenti frakciójában a külügyi bizottság tagja volt és az ET monitoringbizottságának vezetőjeként is működöttA közigazgatási államtitkári funkciót Hajdú András nagykövet töltheti be. Kovács László kabinetfőnöke Udvardi Iván lesz, aki - miután az előző külügyi vezetés eltávolította őt a minisztériumból - a legutóbbi időkben Kovács közvetlen munkatársaként az MSZP külügyi kabinetjében tevékenykedett. Az említett kabinet vezetője, Balázs Péter, korábbi németországi nagykövet, akit általános vélekedés szerint az Orbán-kormány szintén politikai megfontolásokból távolított el a külügyből, most szintén visszatér a KüM-be, és hírek szerint EU-integrációs és külgazdasági ügyekkel foglalkozik majd. A külügyi szóvivői tisztség várományosa Tóth Tamás nagykövet, latin-amerikai szakértő - értesült a Népszabadság.