A lengyelek harmada euroszkeptikus

euractiv.hu
2002.06.18. 12:22
A lengyelek majd harmada szerint sorsuk rosszabbra fordul az EU-csatlakozást követően – derül ki az OBOP közvélemény-kutató felméréséből.

A kutatóintézet a lengyel társadalmon belül négy csoportot különített el az európai integrációhoz való viszonyulás alapján. A legnagyobb réteget, a lakosság 32 százalékát az euroszkeptikusok teszik ki, akik szerint sorsuk rosszabbra fordul az uniós csatlakozást követően. Ezen csoport számára az EU-tagság szempontjából lényeges ügyeket a lengyel szuverenitás uniós struktúrákon belüli helyzete, a külföldiek földvásárlása, a mezőgazdasági termelők támogatása és a tagság költségei jelenti. Az euroszkeptikus lengyelek többségét a vidékiek és a mezőgazdaságból élők alkotják.

A népesség 28 százalékát kitevő második legnagyobb csoportot az „EU-hívők” jelentik, akik szinte feltétel nélkül támogatják hazájuk belépését az EU-ba, amit előnyös dolognak tartanak. A csoport nagy része felsőfokú végzettséggel rendelkezik, többsége férfi.

Az EUobserver.com által ismertetett felmérés szerint a harmadik csoportot az úgynevezett „kívülállók” jelentik, akik nem kívánnak részt venni az uniós tagságról döntő, jövőre tervezett népszavazáson. Ebbe a csoportba a lengyelek közel negyede tartozik, közöttük több nő található, mint férfi.

A népesség 17 százaléka a negyedik réteghez, az „optimista pragmatikusok” közé tartozik. Az „EU-hívőkhöz” hasonlóan ők is támogatják a belépést az Unióba, azonban szkeptikusabbak is a kérdésben. Közös jellemzőjük a kíváncsiság: több információt szeretnének kapni a csatlakozásról.