Kényszermunka két fehérorosz újságírónak

MTI
2002.06.24. 21:47
A fehéroroszországi Grodnóban kényszermunkára ítéltek két ellenzéki újságírót Alekszandr Lukasenko elnök "megrágalmazásáért". A grodnói bíróság hétfőn két és fél évi kényszermunkával sújtotta a Pahonya című regionális hetilap főszerkesztőjét, Nyikolaj Markevicset, továbbá kétesztendei kényszermunkára Pavel Mozsejko újságírót, amiért közöltek két Lukasenkót bíráló cikket és egy verset még a tavaly szeptemberi elnökválasztás előtt.

A grodnói állambiztonsági szervek a nyomdában elkobozták a Pahonya (Üldözés) összes példányát, és az ügyészség eljárást indított a Lukasenkót ellenzékiek eltűnésével és halálbrigádok alakításával összefüggésbe hozó passzusok ügyében. A hetilap szerkesztőségét bírói végzéssel bezárták. A fehérorosz ellenzék és a Nyugat szerint a szavazás, amelyen Lukasenkót újraválasztották, nem felelt meg a demokratikus normáknak - emlékeztetett az AFP, hozzátéve: Fehéroroszországban az utóbbi években több ellenzéki személyiség, valamint egy orosz tévériporter tűnt el vagy lelte halálát tisztázatlan körülmények között.

A Pahonya, vagyis Üldözés elnevezés a független Fehéroroszország címerévé vált hagyományos szimbólumra utal, amely egy lovagot ábrázol teljes vértezetben, lóháton.