Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Papon-ügy: jelképes kártérítés

MTI
2002.07.09. 21:48
Egy párizsi bíróság kedden jelképesen egy euró kártérítésre kötelezte a francia államot, mert a háborús bűnök miatt 1998-ban elítélt Maurice Papon egykori megyei prefektus e bűntetteket állami tisztség viselőjeként követte el. A Deportáltak, Internáltak, Ellenállók és Hazafiak Nemzeti Szövetsége indította a keresetet a francia állam ellen, miután a közigazgatás-jogi vitákban illetékes Thibault Celerier kormánybiztos jogi szempontból felvethetőnek minősítette az állam felelősségét a II. világháború idején a németekkel együttműködő Vichy-kormány magas rangú beosztottja által elkövetett bűnök miatt.

A keddi bírósági ítélet indoklása szerint a náci megszállókkal együttműködő kormány Franciaország történelmének részét képezi, s nem lehet a történelmi folytonosságtól eltekinteni e kormánynak az előzőkkel és a reá következőkkel ellentétes politikai alapállására hivatkozva. A bíróság az állam folytonosságának elvét hangsúlyozta, amelyet az intézményes rend történelmi hullámzásai nem szakítanak meg.