Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A kínai zsilipek megnyitása okozta az oroszországi árvizet?

Magyar Hírlap
2002.07.22. 08:18
A megtelt kínai víztározók zsilipjeinek megnyitása okozhatta az Oroszország távol-keleti vidékein az árvizet - véli Szergej Darkin, a csendes-óceáni partvidék kormányzója. Több körzetben rendkívüli állapotot kellet hirdetni, mivel az Usszuri és a Razdoljnoje folyók mindössze két nap alatt, szombat-vasárnap 3-4 métert emelkedtek. Csak az Usszuri 19 települést - közel félezer lakóházat - öntött el, több mint 13 ezer hektár került víz alá. Több falú áram nélkül maradt, ugyanis az ár elmosta a villamos távvezetékek két tartóoszlopát a körzetekben. Ugyanakkor a váratlan áradás szerencsére eddig nem követelt emberi áldozatokat.

Darkin kormányzó szerint a kínai hatóságok határozottan tagadják, hogy megnyitották volna a területükön lévő, túlcsorduló víztározók zsilipjeit. A területi orosz vezető szerint jelenleg ellenőrzik a gyanúra okot adó információkat. A kormányzó kínai forrásokra hivatkozva bejelentette: a határ túloldalán megindult a folyók apadása, így már nem fenyeget újabb árhullám.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?