Újabb letartóztatások a Pearl-gyilkosság ügyében

MTI
2002.07.22. 12:41
A pakisztáni hatóságok az elmúlt hónapokban foganatosított letartóztatások során elfogták azt a férfit, aki nagy valószínűség szerint végrehajtotta Daniel Pearl amerikai újságíró meggyilkolását. Hétfői helyi közlések szerint három olyan feltételezett tettes van a hatóságok őrizetében, akik a múlt heti ítélethirdetéssel végződött Pearl-perben semmilyen szerepet nem játszottak. Mind a hárman a Laskar-i-Dzsangvi szélsőséges szunnita muszlim szervezet tagjai, április és június között kerültek a hatóságok kezére.

A vád mindenekelőtt arra a videofelvételre alapult, amelyen a terroristák bemutatták Pearl megölését. A mostani hatósági jelentésekben említett három letartóztatott egyike - más személyek mellett - állítólag látható is azokon a képeken, amelyek a gyilkosságról készültek. A hatóságok úgy tudják, hogy Pearl szökési kísérletei után egyikük adott parancsot az újságíró megölésére. Rendőrségi információk szerint összesen hét vagy nyolc szélsőséges volt jelen a bűncselekmény idején, köztük három jemeni.

Haidárábádban múlt hétfőn ítélték kötél általi halálra Ahmed Omar Szajed Sejk muzulmán terroristát, akit bűnösnek találtak abban, hogy ő irányította a The Wall Street Journalnak dolgozó Pearl elrablását és meggyilkolását.