Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kiugró hispán népességszaporulat az Egyesült Államokban

2008.05.01. 20:22
Már nem a bevándorlás, hanem a kiugró népességszaporulat táplálja az Egyesült Államokban a hispán lakosság arányának növekedését, írta a csütörtöki The Wall Street Journal a népességszámlálási hivatal friss adatai alapján.

A 45,5 milliós spanyol ajkú népesség aránya jelenleg 15 százalékot tesz ki. Ez a mutató 2000-ben még csak 12,6 százalék volt, akkor 35,7 millió hispán élt az országban. Míg az 1990-es években a bevándorlási hullám volt a fő forrása latino népesség növekedésének, az utóbbi években a népességszaporulat lett a fő ok.

A hispán családok hagyományosan több gyereket vállalnak. A fehér nők átlagosan 1,8 gyereket hoznak világra, a hispán nők 2,8-at. Az elmúlt hét évben a hispán népesség körében 8,4 születés jutott minden elhalálozásra, a fehéreknél ez a mutató mindössze 1,6, a feketéknél 2,4.

Kenneth Jonhson, a New Hampshire-i Egyetem vezető demográfusa rámutatott, hogy a hispánok számaránya a jövőben akkor is növekedni fog, ha az Egyesült Államok lezárná határait.

A hispán származásúak egyre több térségben keresik a könnyebb boldogulást: a déli államok után jelentős latino csoportok jelentek meg a délkeleti és középnyugati területeken is. Az utóbbi hét évben 16 szövetségi állam fehér lakosságának aránya csökkent.

Daranee Petsod bevándorlásügyi szakértő szerint a latinóknak mind nagyobb súlyuk lesz az Egyesült Államokban. Már most ők alkotják a legnépesebb, egyben a legtöbbet költő kisebbséget. A hispán népesség növekedésére talán a fogyasztói cikkeket gyártó cégek reagáltak a leggyorsabban: komoly összegeket fordítottak arra, hogy spanyol és angol nyelvű reklámokkal elérjék a közösséget.