Jácint
16 °C
31 °C

Hitler ismét Berlinben parádézik

2008.09.14. 14:24
Egy kocsmai fogadás eredményeképpen fejezte le a Hitler viaszszobrát a berlini Tussaud-panoptikum második látogatója két hónappal ezelőtt. Most a náci vezér zilált hajjal és őrült szemekkel kapta vissza a fejét, és törhetetlen üvegfal mögött őrzik a kiállításon.

Több mint két hónappal azután, hogy leverték Hitler viaszfigurájának fejét, most helyreállították és helyére állították náci diktátort a berlini Tussaud-panoptikumba. A restaurálás teljes titokban zajlott, állítólag Londonban, költségei 200 ezer euróra (mintegy 48 millió forintra) rúgtak.

A tulajdonos Merlin Entertainments csoport azért hallgatott minderről, mert elszánta magát, hogy a Harmadik Birodalom vezetőjét a németországi tiltakozások ellenére is visszahelyezzék a panoptikumba. Tussaud-ék filozófiájának elengedhetetlen része ugyanis, hogy Hitler a többi kiállított személyiséggel együtt része és formálója volt a történelemnek.

Az egykori diktátor a hét végén "foglalta vissza" korábbi helyét a panoptikumi bunkerben, ez alkalommal azonban már a legszigorúbb biztonsági felügyelet mellett. Hitlert vastag üvegablak védi, és a bunkerbe csak az illetékesek juthatnak be egy olyan ajtón, amelyen nincs kilincs.

Szemtanúk szerint a náci vezért erősen "megviselte" fejének helyreállítása. Haja sokkal kócosabban omlik homlokára, szemei jóval zavarodottabbnak tűnnek. Ugyanezt a benyomást erősíti, hogy korábbi, gondosan megkötött nyakkendője ezúttal hanyagul lóg a nyak alatt, a kezét nem a korábbi könyvön, hanem egy tiszti sapkán tartja. Az újonnan "megfejelt" viaszfigura összességében is a teljes bukás, illetve az összeomlás hangulatát sugallja.

Az egykori náci vezér viaszfigurájának kiállítását annak idején erőteljes tiltakozási hullám előzte meg. A panoptikum-tulajdonos azonban csak annyira volt hajlandó meghátrálni, hogy beleegyezett abba: Hitler fölé egy olyan magyarázó táblát helyeznek el, amely leleplezi a diktátor és a rezsim történelmi bűncselekményeit. Ezen túlmenően a látogatók számára megtiltották, hogy Hitler viaszfigurájával fényképeztessék magukat, ami amúgy valamennyi panoptikumban valamennyi kiállított híresség esetében engedélyezett.

Mindennek ellenére a diktátort július 5-én már a panoptikum második látogatója egy hatalmas kézcsapással lefejezte. Saját szavai szerint a háború, illetve a fasizmus elleni tiltakozásul, és egy kicsit fogadásból is, amelyet a hivatalos megnyitó előestéjén barátaival egy kocsmában kötött.