Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hitler ismét Berlinben parádézik

2008.09.14. 14:24
Egy kocsmai fogadás eredményeképpen fejezte le a Hitler viaszszobrát a berlini Tussaud-panoptikum második látogatója két hónappal ezelőtt. Most a náci vezér zilált hajjal és őrült szemekkel kapta vissza a fejét, és törhetetlen üvegfal mögött őrzik a kiállításon.

Több mint két hónappal azután, hogy leverték Hitler viaszfigurájának fejét, most helyreállították és helyére állították náci diktátort a berlini Tussaud-panoptikumba. A restaurálás teljes titokban zajlott, állítólag Londonban, költségei 200 ezer euróra (mintegy 48 millió forintra) rúgtak.

A tulajdonos Merlin Entertainments csoport azért hallgatott minderről, mert elszánta magát, hogy a Harmadik Birodalom vezetőjét a németországi tiltakozások ellenére is visszahelyezzék a panoptikumba. Tussaud-ék filozófiájának elengedhetetlen része ugyanis, hogy Hitler a többi kiállított személyiséggel együtt része és formálója volt a történelemnek.

Az egykori diktátor a hét végén "foglalta vissza" korábbi helyét a panoptikumi bunkerben, ez alkalommal azonban már a legszigorúbb biztonsági felügyelet mellett. Hitlert vastag üvegablak védi, és a bunkerbe csak az illetékesek juthatnak be egy olyan ajtón, amelyen nincs kilincs.

Szemtanúk szerint a náci vezért erősen "megviselte" fejének helyreállítása. Haja sokkal kócosabban omlik homlokára, szemei jóval zavarodottabbnak tűnnek. Ugyanezt a benyomást erősíti, hogy korábbi, gondosan megkötött nyakkendője ezúttal hanyagul lóg a nyak alatt, a kezét nem a korábbi könyvön, hanem egy tiszti sapkán tartja. Az újonnan "megfejelt" viaszfigura összességében is a teljes bukás, illetve az összeomlás hangulatát sugallja.

Az egykori náci vezér viaszfigurájának kiállítását annak idején erőteljes tiltakozási hullám előzte meg. A panoptikum-tulajdonos azonban csak annyira volt hajlandó meghátrálni, hogy beleegyezett abba: Hitler fölé egy olyan magyarázó táblát helyeznek el, amely leleplezi a diktátor és a rezsim történelmi bűncselekményeit. Ezen túlmenően a látogatók számára megtiltották, hogy Hitler viaszfigurájával fényképeztessék magukat, ami amúgy valamennyi panoptikumban valamennyi kiállított híresség esetében engedélyezett.

Mindennek ellenére a diktátort július 5-én már a panoptikum második látogatója egy hatalmas kézcsapással lefejezte. Saját szavai szerint a háború, illetve a fasizmus elleni tiltakozásul, és egy kicsit fogadásból is, amelyet a hivatalos megnyitó előestéjén barátaival egy kocsmában kötött.