Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Erőmű kéményén fészkelnek a környezetvédők

2007.12.06. 10:33
Tizenegy európai környezetvédő aktivista csütörtökön reggel elfoglalta az észak-csehországi Prunérovi Erőmű mintegy 300 méter magas kéményét, hogy tiltakozzon az üvegházhatást okozó gázokkal való globális szennyezés ellen.

Az akcióban cseh, szlovák, magyar, lengyel, osztrák, német és brit Greenpeace-aktivisták vesznek részt - közölte újságírókkal Jan Pinos, a cseh Greenpeace kampányainak koordinátora. A rendőrség nem avatkozott be az akcióba.

A környezetvédők a kéményen 150 méternyi magasságban lévő úgynevezett kosárban kommunikációs központot akarnak létrehozni. Felszerelésük között ezért mobiltelefonok, notebookok és webkamerák vannak, s biztosították maguknak az áramellátást is. "Párbeszédet akarunk folytatni a politikusokkal a környezetvédelmi problémákról - hangsúlyozta Pinos.

Pinos szerint a környezetvédők a mintegy 150 méternyi magasságban néhány napot szeretnének eltölteni, hogy ezzel felhívják a figyelmet a globális éghajlati szennyeződés fokozódó veszélyeire.

Az észak-csehországi akció közvetlen kapcsolatban van az indonéziai Bali szigeten hétfőn megnyílt klímakonferenciával, amelyen Csehország is részt vesz. "Tiltakozásunk egyfajta üzenet, amelyet Martin Bursík miniszter úrnak tolmácsolnia kellene Balin" - szögezte le Pinos.

A Prunérovi Erőmű a legtöbb szennyeződést kibocsátó erőmű Csehországban. Prunérov évente mintegy 8,9 millió tonna széndioxidot bocsát ki a levegőbe, ami az összes Csehországban kibocsátott szennyeződés 6,5 százaléka.

"Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy Csehország azon európai államok közé tartozik, amelyek a legnagyobb mértékben szennyezik a levegőt" - mondta újságíróknak a Greenpeace aktivistája.

A Prunérovi Erőmű vezetése egyelőre nem foglalt állást a környezetvédők akciójával kapcsolatban.