Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Földhöz csapódott egy amerikai helikopter Irakban

2007.04.05. 13:03
Lezuhant egy amerikai katonai helikopter csütörtökön Bagdadtól délre, miután fegyveresek tűz alá vették. A zuhanás után a helikopter nem robbant fel, egyelőre azonban nem tudni, vannak-e halálos áldozatok, illetve sérültek. Egy bászrai robbanásban életét vesztette négy brit katona és egy tolmács.

Fegyveres támadás ért egy amerikai helikoptert Bagdadtól délre, a katonai jármű a földhöz csapódott. A helikopter lezuhanását az iraki hadsereg egyik tisztje közölte nyugati tudósítókkal. Hozzátette, arról nincs értesülése, hogy vannak-e halálos áldozatok, illetve sérültek. Az amerikai hadsereg iraki parancsnoksága eddig nem erősítette meg a hírt, csak közölte, hogy vizsgálja a bejelentést.

Nem erősítették meg a hírt

Az iraki katonatiszt szerint egy Black Hawk típusú amerikai helikopter zuhant le a Bagdadtól harminc kilométernyire délre fekvő Latífíja közelében, mezőgazdasági területen, miután fegyveresek tüzet nyitottak rá. Más állítólagos szemtanúk Apache típusú helikoptert véltek felismerni a légi járműben. Utóbbi szerint a golyózáporba került amerikai helikopter előbb imbolygott egy darabig a levegőben, majd megpróbált landolni. Keményen ütközött ugyan a földhöz, de nem robbant fel.

Latífíja is része annak az iraki területnek, amelyet a halál háromszögeként emlegetnek a kormányellenes szunnita felkelők gyakori rajtaütései miatt. Idén már legalább kilenc amerikai helikopter zuhant le az arab országban, egy részük ellenséges tűzben kapott találat következtében.

Núri al-Máliki iraki kormányfő bejelentette csütörtökön, hogy az iraki hatóságok átveszik a biztonsági ellenőrzést az ország délkeleti részén, az iráni határ közelében fekvő Majszán tartomány felett. Kevin Stratford-Wright brit altábornagy is megerősítette, hogy csapatai a biztonsági ellenőrzés áprilisi átadására készülnek Majszán tartományban. Majszán lesz a negyedik Irak 18 tartománya közül, amelyben a nemzetközi koalíció csapatai átruházzák az iraki erőkre a biztonsági ellenőrzés felelősségét.

Négy brit katona és egy kuvaiti civil meghalt

Út mentén elhelyezett pokolgép robbant csütörtökön Bászrában, a dél-iraki olajvidék központjában brit katonák egy csoportja mellett. Négy brit katona és egy kuvaiti civil tolmács életét vesztette, egy brit katona súlyos sérüléseket szenvedett, közölte Katie Brown brit katonai szóvivő. Egy helyi lakos azt mondta külföldi tudósítóknak, hogy legalább egy páncélozott járművet látott lángokban a detonáció után.