Benedek
-5 °C
5 °C

Sokba kerül a királyság

2005.06.22. 13:58
Ár-érték arányban jónak ítélte a brit monarchiát a királyi család pénztárnoka. A britek évi 14,5 milliárd forintot költenek uralkodójukra.

Évente 36 millió fontba (14,5 milliárd forintba) kerül Nagy-Britanniának a királyi család, jelentette a BBC a királyi ház elszámolóhivatalára hivatkozva. Ezek szerint minden egyes brit állampolgár évente hatvanegy pennyt költ az Windsor családra.

A legnagyobb kiadást Károly herceg tavalyi Sri Lanka-Ausztrália-Fiji körútja jelentette, ez önmagában háromszázezer fontjába került a brit adófizetőknek. A királynő férje is drágán utazgatott, közel-keleti körútjára százhuszonötezer fontért béreltek repülőt. Károly egy másik utazása is igen költségesnek bizonyult, Aberdeenből Devonba negyvenötezer fontért vonatozott el.

A legnagyobbat mégis a királynő kaszálta, amikor egymillió fontos visszatérítést kapott, miután a bíróság jogosnak találta kérelmét a Buckingham palotára kivetett, magas adókkal kapcsolatban, írja a BBC.

Alan Reid, a királyi kassza őre szerint a brit alattvalók ár-érték arányosan jó monarchiát kapnak. "Nem célunk a világ legolcsóbb királyságát létrehozni. Arra ügyelünk, hogy az alattvalók értéket kapjanak a pénzükért" - nyilatkozta a BBC-nek.