Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Földönfutóvá válhat Hodorkovszkij felesége

2006.08.07. 17:02
Kapcsolódó cikkek (1)
A hatóságok vegzálják a nyolcéves börtönbüntetését töltő Mihail Hodorkivszkij feleségét és családját. Most a házukat akarják elvenni, de ők ennek ellenére Oroszroszágban maradnak.

A Radio Liberty-nek adott interjújában Inna Hodorkovszkaja, az egykori Jukosz-elnök, Mihail Hodorkovszkij felesége elmondta, hogy el akarják venni a fejük fölül azt a házat, melyben gyermekeivel él.

A moszkvai bíróság, amelyik három éve nyolcéves börtönbüntetésre ítélte Hodorkovszkijt, most a ház és a környező birtok elkobzását helyezte kilátásba. A telek és az ingatlan nyugat Moszkvában, Zhukovkában található, de valami köze lehet a Jukosz-vagyonhoz, illetve az olajvezér ellen felhozott adócsaláshoz, így Hodorkovszkij felesége és gyermekei "földönfutóvá" válhatnak.

"Azt, ahol most lakunk, május eleje óta akarják elkobozni. Most a nőket, és a gyerekeket vették célba. Most azon kell gondolkodnom, hogy hol béreljek apartmant, és el nem tudom képzelni hogy mi lesz a következő lépésünk" - nyilatkozta az egykori olajmágnás felesége.

Hodorkovszkaja elmondta, hogy nem akarják elhagyni Oroszországot, még akkor sem, ha kilakoltatják őket a jelenlegi házukból. Most az a legfőbb célja, hogy egy olyan apartmant találjon, amely közel van a gyerekek iskolájához.

Hodorkovszkijt a bíróság 2005. május 17-én hét vádpontból hatban találta bűnösnek, kilenc év szabadságvesztésre ítélték, melyet egy szibériai börtönben tölt le. Hodorkovszkij és védői az eljárás alatt végig azt hangoztatták, hogy politikai indíttatás áll az ügy háttérben.