Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bukarestben nyomoznak az antiszemita kötet miatt

2001.08.23. 15:14
Hivatalból indítottak eljárást Vlad Hogea "Nacionalista" című, antiszemita cikkek gyűjteményét tartalmazó könyve miatt. A cikkek a Nagy-Románia Párt elnökének lapjában, a Romania Mare-ban jelentek meg. Három hónappal ezelőtt egy bukaresti könyvvásáron a Mein Kampf jelent meg, az ügyészség abban az ügyben is indított eljárást - eredménytelenül.
A bukaresti legfelsőbb bíróság ügyészsége csütörtökön hivatalból indított eljárást a napokban megjelent, Vlad Hogea "Nacionalista" című, nacionalista, soviniszta cikket gyűjteményét tartalmazó könyve miatt. A cikkek a Nagy-Románia Párt elnökének, Corneliu Vadim Tudornak lapjában, a Romania Mare-ban jelentek meg.

A könyv nem az akadémia támogatásával jelent meg

A könyvben szereplő cikkek címei többek között a következők: "Milyen holokauszt?", "A zsidók, akik irányítanak minket", "A zsidó kisebbségi komplexus". A könyv borítója szerint a gyűjtemény az Európai Történelmi és Kulturális Centrum támogatásával született meg.

A könyvet nemcsak idegengyűlölő tartalma miatt bírálták, hanem azért is, mert a könyvben szereplő kiadó nevét jogtalanul használták fel. A Román Akadémia elnöke, Eugen Simion ismertette: a könyvet az akadémia egyetlen testülete sem látta, így nem engedélyezhették annak kiadását. A könyv az éves könyvkiadási tervben sem szerepelt.

Az Európai Történelmi és Kulturális Centrum vezetője, Gheorghe Buzatu - aki mellékesen a Nagy-Románia Párt szenátora és a szenátus alelnöke - elmondta, hogy a könyvet újra kiadják, ezúttal ezer példány helyett tízezer példányban, de a Román Akadémia nevét leveszik a borítóról. A szenátor közölte: a kötetből bizonyos részleteket kihagynak, de a "zsidó közösség nem kényszerítheti ki a cenzúrát, és nem mondhatja meg, mi jelenhet meg egy könyvben, és mi nem".

A Mein Kampfot is kiadták
A cikkgyűjtemény alig három hónappal azután jelent meg, hogy a májusi BOOKAREST könyvvásáron a Mein Kampf és a Cion bölcsei kiadványok jelentek meg románul. Azelőtt egy héttel pedig egy kolozsvári könyvkiadó olyan viccgyűjteményt publikált, amelybe több, a zsidóságra sértő viccet is felvettek.

Az ügyészség május végén mindkét ügyben hivatalból eljárást indított, egyelőre eredmény nem született. A román btk. szerint a nacionalista-soviniszta propaganda és a faji gyűlöletre való uszítás hat hónaptól tizenöt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.