Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Egy holland városban nem szívhatnának a turisták

Ha egész Hollandiában nem is, a maastrichti önkormányzatnál felmerült, hogy a külföldiek számára megtiltanák a könnyű drogok fogyasztását a coffeeshopokban – értesült az Index. Hollandia több eszközzel is szeretné leépíteni a drogturizmust, s ha a maastrichti önkormányzatnál megszavazzák a javaslatot, január elsejétől a külföldiek nem szívhatnak a városban.

Ha Amszterdamot és egész Hollandiát (egyelőre?) nem is érinti a könnyű drogok fogyasztásának korlátozása, a maastrichti önkormányzat komolyan fontolgatja, hogy a drogturizmus kedvezőtlen hatásait a külföldiek elé állított tilalommal csökkentse.

Mint az Index megírta, a Der Standard osztrák napilap információi szerint Hollandia ezzel a lépéssel elsősorban az „európai drogparadicsomról” kialakult imidzsét szeretné megtörni. A lap szerint január elsejétől a híres holland coffeeshopok csak a helyiek számára állnának nyitva.

Maastricht bekeményít?

Miután a lap értesüléseinek valóságtartalmát többen kétségbe vonták, az Index a Holland Királyság Budapesti Nagykövetségén érdeklődőtt a hivatalos álláspontról.

Az Index kérdéseire Janneke Faber, a nagykövetség politikai osztályának másodtitkára írásos válaszában kifejtette: a hollandiai drogturizmus kérdése kiemelt téma a holland kormány számára. Az ország bizonyos részein, főleg a déli határvidéken, a drogturizmus zavarja a helyieket és a környező országok lakosságát. A Holland Királyság emiatt megpróbálja csökkenteni a coffeeshopok kedvezőtlen járulékos hatásait.

Konkrétan a maastrichti önkormányzatnál valóban felmerült az a terv, hogy csak a helyi lakosok fogyaszthatnának könnyű drogokat a legális coffeeshopokban – közölte Janneke Faber. Ez egy kísérleti projekt, amely része az illegális drogturizmusról szóló európai irányelv hollandiai alkalmazásának.

Ez ugyan csak egy helyi kezdeményezés, de ha a javaslatot a maastrichti önkormányzat elfogadja, akkor ott 2006 január elsejétől valóban megtiltanák a külföldieknek a belépést a marihuánát, hasist árusító üzletekbe – írja a követség illetékese.

A követség másodtitkára ugyanakkor megjegyzi: ettől eltekintve tárgyalások folynak Németországgal és Belgiummal arról, hogyan erősítsék közösen a határokon átívelő együttműködést a drogturizmus ellen.

Virágozzék minden virág

Szemet hunyni

A könnyű drogokhoz való holland hozzáállás egy régi holland tradícióban gyökerezik, amelyre a "gedogen" szóval utalnak. Ez körülbelül annyit tesz, hogy a hatóságok a "békesség kedvéért" bizonyos dolgok fölött annak ellenére is szemet hunynak, hogy azt valamilyen törvény tiltja.

A történészek ezt a hagyományt a 17. századra vezetik vissza, amikor Hollandia menedéket nyújtott mindenféle vallási közösségnek. Természetesen voltak törvények és szabályok, de az időt és energiát, ami ezeknek a betartatásához szükséges lett volna, inkább pénzkeresésre, valamint az emberek és az ország fejlesztésére fordították.

A katolicizmus be volt ugyan tiltva, de ha a katolikusok félreeső helyeken építettek templomot, békén hagyták őket. Az alkoholt is tiltották, de közben számottevő adóbevételt is hozott, azaz ugyanannyian ittak a törvény bevezetése után, mint előtte.

(Radio Netherlands)

Hollandiában a jelek szerint párhuzamos törekvések figyelhetők meg a drogfogyasztás korlátozására és liberalizálására. A Radio Netherlands internetes honlapján közölt cikk szerint a kereszténydemokrata párt (CDA) ellenzi a legalizáció.

Az igazszágügyminiszter, Piet Hein Donner gyakran szót emel a témában, de annak esélye, hogy Donner kampánya sikert ér el, meglehetősen csekély.

Hollandiában továbbra is az "élni és élni hagyni" mentalitás érezhető a könnyűdrogokkal kapcsolatban: kis mennyiségben törvényesen lehet árulni és vásárolni hasist és marihuánát, de a coffeshopoknak tilos nagy mennyiségben beszerezniük az árujukat.

A hatóságok ennek ellenére szemet hunynak a dolog fölött. Mint ahogy a marihuána otthoni termesztése fölött is. Az otthoni termesztői körbe azonban beszivárgott a szervezett bűnözés is, ezért ezen a téren a törvényeket kezdték szigorúbban betartatni.

A Radio Netherlands cikke szerint a könnyűdrogok legalizálásának folyamata folytatódhat Hollandiában.

Bár vannak olyan törekvések és vizsgálatok, amelyek a kannabisz káros hatásait hangsúlyozzák, a politikai többség a könnyűdrogok teljes legalizálása mellett van. A hollandok túlnyomó többsége meg van győződve arról, hogy a könnyűdrogok mértékletes fogyasztása nem veszélyes a közegészségre, míg a dohány és az alkohol sokkal károsabb – olvasható a Radio Netherlands honlapján.

A legalizálás jelentős könnyebbség lenne a rendőrségnek és az igazságszolgáltatásnak is, melyek így fontosabb feladatokra koncentrálhatnának.