Alfréd
-2 °C
2 °C

Holland F-16-os dobott bombát Norvégiára

2003.11.14. 17:39
Nem robbant fel az a bomba, melyet egy norvégiai gyakorlaton részt vevő holland F-16-os oldott ki véletlenül. A 227 kilogrammos bomba egy három embert rejtő megfigyelőkabintól 120 méterre ért földet.
Bombát dobott le véletlenül egy holland F-16-os vadászgép norvég területen, méghozzá NATO-megfigyelők csoportja közelében - számolt be pénteken a norvég hadsereg illetékese az előző nap történt esetről. A bomba szerencsére nem robbant fel, s így senkinek nem lett bántódása, jelentette az AP.

A vadászgép - belga és norvég gépekkel együtt - egy NATO-gyakorlaton vett részt, amelyen az F-16-os vadászgépek fedélzeti fegyver-rendszereinek oktatóit képezték ki. A véletlenül kioldódott 227 kilogrammos bomba egy megfigyelő kabintól 120 méternyire hullott a földre.

A kabinban három ember tartózkodott az eset idején. A norvég katonai szóvivő szerint ha a bomba felrobbant volna, feltehetően bezúzza a kabin ablakait, a bent tartózkodóknak azonban akkor sem esett volna komolyabb bajuk. Az ügyben vizsgálatot indítottak.