Albin
0 °C
11 °C

Nemi erőszak vádja miatt visszavonul az ausztrál főkormányzó

2003.05.11. 13:18
Az anglikán érsekként is működő Hollingworth tagadja, hogy egy keresztény ifjúsági táborban nemi erőszakot követett volna el. A vizsgálat szerint pártfogásába vett egy pedofil papot is.
Peter John Hollingworth ausztrál főkormányzó, a brit korona képviselője átmenetileg mentesül hivatala gyakorlásától, amíg lezárul az ellene nemi erőszak vádja miatt indított igazságügyi eljárás, jelentette be vasárnap John Howard ausztrál miniszterelnök.

"Úgy vélem, hogy a körülményekre való tekintettel ez volt a legjobb választás" - mondta Howard, hozzátéve, hogy az ország névleges vezetőjének számító főkormányzó beleegyezett ideiglenes visszavonulásába.

A 68 éves Hollingworth, aki korábban Brisbane anglikán érseke volt, három nappal ezelőtt döbbentette meg Ausztrália lakosságát, amikor nyilvános közleményben tagadta, hogy csaknem 40 évvel ezelőtt egy keresztény ifjúsági táborban megerőszakolt volna egy lányt. Az erőszak gyanúja bombaként robbant, miután egy egyházi vizsgálat korábban kiderítette: pártfogásának köszönhetően papi szolgálatban maradhatott egy pedofil az 1990-es években. A közvélemény-kutatások akkor arról tanúskodtak, hogy az ausztrálok 76 százaléka már az előző eset miatt távozását követelte alapvetően ceremoniális jellegű tisztségéből.

A példátlan döntés után a vizsgálat lezártáig a tasmaniai kormányzó, Guy Green lesz Hollingworth utódja.

Kísért a múlt

Az 57 éves Rosemarie Annie Jarmyn, aki gyermekkorában nemi erőszak áldozata volt, ezért lelki bajoktól és depressziótól szenvedett, két hete öngyilkosságot követett el, miután feljelentést tett a Victoria állambbeli bendingói egyházmegye és Peter Hollingworth ellen.

A keresetben azzal vádolta meg a mostani főkormányzót, hogy egy anglikán ifjúsági táborban 1965-ben vagy 1966-ban megerőszakolta őt.

A főkormányzó, akit John Howard miniszterelnök javaslatára 2001-ben nevezett ki II. Erzsébet brit uralkodó, határozottan tagadja az állítólagos nemi erőszakot. Amennyiben Hollingworth távozása véglegesnek bizonyul, úgy személyében 102 év óta először kényszerül visszavonulásra ausztrál főkormányzó kegyvesztettként, írta a Reuters.