Auguszta
-4 °C
2 °C

Holokausztkarikatúrákkal vágna vissza Irán

2006.02.07. 10:41
Ha a Nyugat Mohameddel viccelődik, az iszlám világ a holokauszttal fog tréfálkozni, határozták el Irán vezetői. A legnagyobb példányszámú iráni napilap nemzetközi pályázatot hirdetett, a legjobb tizenkét rajzot aranyérmével jutalmazzák.

Holokausztkarikatúra-versenyt hirdetett a legnagyobb példányszámú, szigorúan ellenőrzött iráni napilap. A nyilvánvalóan az iráni vezetés jóváhagyásával kiírt pályázat válasz az eredetileg a dán Jyllands-Postenben, azóta számos európai, köztük magyar lapban is megjelent, Mohamedet gúnyoló karikatúrákra.

"Nemzetközi verseny lesz a holokauszt témájában készült karikatúrák számára" - jelentette ki Farid Mortazavi a News.com.au teheráni tudósítójának. "A nyugati lapok a szólásszabadságra hivatkozva közölték szentségtörő gúnyrajzaikat, most majd meglátjuk, hogyan reagálnak" - tette hozzá.

A lap a legjobb tizenkét karikatúrát kívánja közölni, ugyanis a Jyllands-Postenben is ennyi, Mohamedet gúnyoló rajz jelent meg. A nyertes pályázatokat díjazzák is, tizenkét "magánszemély" ajánlott fel aranyérméket a győzteseknek.

A holokauszt témája nem csak a tabudöntés miatt juthatott az irániak eszébe. Mahmud Ahmadinedzsád, Irán tavaly megválasztott szélsőséges elnöke szinte hetente tesz holokauszttagadó kijelentéseket, vagy utal Izrael végső elpusztítására.

Ahmadinedzsád januárban nemzetközi holokauszttagadó konferenciát hirdetett meg, amire többek között Tony Blair brit kormányfőt is meghívta. Blair tömören válaszolt a meghívásra, amikor "sokkoló, nevetséges, hülye" ötletnek nevezte azt, írja a News.com.au.