Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Osztrák és amerikai megállapodás a holokauszt-kárpótlásról

2001.01.18. 15:46
Aláírták azt a megállapodást, amely rendezi a holokausztáldozatok osztrák részről történő kárpótlását. Az egyezmény értelmében a korábban már megígért 150 millió dolláron felül az osztrák kormány és az osztrák vállalatok további 210 millió dollárt fizetnek az általános rendezési alapba. Ez lehetővé teszi, hogy a túlélők fejenként 7 ezer dollárt kapjanak. Az alku azt is előirányozza, hogy Ausztria létrehoz egy 112 millió dolláros különalapot, amelyből az Ausztrián kívül lakó holokauszttúlélőknek lehet majd nyugdíjat folyósítani.

Több család kevésnek találta a kialkudott összeget, és megtagadta az aláírást. A legvitatottabb kérdésben, a hivatalos bocsánatkérés ügyében a Reuters értesülése szerint olyan megállapodásra jutottak, hogy Thomas Klestil elnök bocsánatkérő levelet tesz közzé a náci uralom idején sok osztrák által elkövetett cselekedetekért. Ausztria emellett pénzt ígért a zsidó temetők rendbehozatalára, az elrabolt műkincsek visszaadásának felgyorsítására, valamint a háború előtt Bécsben működött zsidó sportlétesítmény, a Hakoah újranyitására.

Magyar áldozatokra is kiterjed a megállapodás
Edward Fagan New York-i ügyvéd elmondta: ígéretet kapott arra, hogy elismerik annak a 20 ezer magyarországi zsidónak az igényjogosultságát is, akiknek az elragadott javait Ausztriába szállították annak idején. A Clinton-kabinetnek sietős a dolga, hiszen a holokauszt-harcos pénzügyminiszter helyettes Eisenstat várhatóan a leköszönő elnökkel együtt távozik a kormányból. Addig pedig tető alá kell hozni a sokat vitatott kárpótlási ügyet.
Mintegy 25 millió dollárt szánnak a be nem váltott biztosítási kötvénnyel rendelkezők kárpótlására. A fenti kárpótlási előirányzatok a korábban megígért, hatmilliárd schillinges kereten felül értendők: az a pénz az ausztriai kényszermunkások kárpótlását szolgálja.

Amerikában is megállapodtak

Washingtonban Alan Hevesi, aki New York város polgármesteri címért várhatóan ringbe száll az idén, bejelentette, hogy külön bizottságot állítanak fel annak kiderítésére, hogyan jár el Ausztria és Németország a II. világháború előtt megkötött biztosítások rendezésében.

Mint ismert, az Egyesült Államok valósággal megfenyegette az európai bankokat, hogy nem vásárolhatnak amerikai pénzintézeteket addig, amíg nem születik döntés a holokauszt túlélői ügyében. A Holokauszt Megfigyelő Bizottság természetesen nemcsak Ausztriával és Németországgal foglalkozik: a francia bankokra kiróható büntetés is vizsgálódásuk középpontjában áll, hiszen ezek a pénzintézetek is nagyban hozzájárultak a zsidók kifosztásához.  • Eladnék
  • Hírek