Gyárfás
16 °C
29 °C

A terroristákhoz hasonlította a melegeket

2008.03.15. 15:46
A republikánus Sally Kern azt hitte, hogy ötven ember előtt szónokol, de a beszédét azóta a Youtube-on majdnem egymillióan hallgatták meg. A képviselőnő azzal okozott felháborodást, hogy szerinte a melegek nagyobb fenyegetést jelentenek az Egyesült Államoknak, mint a terrorizmus vagy az iszlám.

Egy hét alatt több mint 20 ezer felháborodott emailt kapott Sally Kern oklahomai képviselőnő, miután egy gyűlés ötvenfős közönsége előtt kijelentette: "Őszintén gondolom, hogy a homoszexualitás a legnagyobb fenyegetés a nemzetünkre, még nagyobb, mint a terrorizmus vagy az iszlám". A rendőrség még vizsgálja, hogy a levelek tartalmaztak-e halálos fenyegetést.

A Youtube-ra is felkerült

"Kutatások bebizonyították, hogy egyetlen olyan társadalom sem maradt fenn néhány évtizednél tovább, ami teljesen elfogadta a homoszexualitást" - mondta még a republikánus képviselőnő a washingtoni törvényhozás épülete előtt a közelmúltban tartott gyűlésen.

Szavai különösen azt követően váltottak ki felháborodást, hogy a hangfelvételt feltették a Youtube-ra, és melegek fotóit keverték alá. Sokan egy papírlapot tartottak a kezükben ezzel a szöveggel: "Hallottuk". A videót már majdnem egymillióan látták, és rengeteg válaszvideó érkezett rá.

A képviselőnő mellett többen kiálltak saját szűkebb hazájában, ami a vallásos-konzervatív "Biblia-övezetbe" tartozik. Randy Terrill republikánus képviselő szerint választóik "túlnyomó többsége" támogatja őt. Ezzel szemben Brad Henry, Oklahoma demokrata párti kormányzója igyekezett leszögezni, hogy Kern nézetei "nem jellemzőek az oklahomaiak többségére". Egyben felszólította a képviselőnőt, hogy a jövőben "előbb gondolkozzon, aztán beszéljen".

Erőszaktól tart egy melegszervezet vezetője

"Azzal, hogy egyenlőségjelet tett a meleg közösség és a terrorizmus közé, és minket az Amerikát fenyegető legnagyobb veszélynek nevezett, a lehető legrosszabb módon dehumanizálta a melegeket" - tiltakozott a képviselőnő szavai ellen Denis Dison, a washingtoni központú Victory Fund meleg és leszbikus szervezet szóvivője. "Félő, hogy miután egy választott képviselő tette ezeket a kijelentéseket, ez a homoszexuálisok elleni erőszakhoz vezethet" - tette hozzá.

Kern, aki második mandátumát tölti az amerikai képviselőházban, többször is sikertelenül próbálkozott elfogadtatni olyan törvényeket, amik kivették volna a könyvtárak gyermekrészlegéből a homoszexualitást megemlítő könyveket. Meggyőződése szerint ugyanis "manapság a gyermekeknek már kétéves koruktól azt tanítják, hogy a homoszexuális életstílus elfogadható".