Krisztina
18 °C
24 °C

A horvátok 2012-ben léphetnek be az EU-ba

2008.07.17. 00:29
Az Európai Parlament (EP) illetékes jelentéstevője szerint Horvátország arra számíthat, hogy 2012-ben válik az Európai Unió tagjává.

Tapasztalataim alapján mondom, reálisan arra kell számítani, hogy Horvátország 2012-ben lép be az Európai Unióba, és 2009 végére fejezi be a csatlakozási tárgyalásokat - mondta az osztrák Hannes Swoboda a horvátországi Splitben, ahol a helyi önkormányzati vezetőkkel folytatott megbeszélést.

Swoboda rámutatott, hogy a csatlakozási tárgyalások lezárását követő folyamat egyáltalán nem egyszerű. Több hónap telik el addig, amíg egyáltalán az EU-tagállamokban megkezdődik a megállapodás ratifikálási folyamata, amely további mintegy másfél évet vesz igénybe.

Az EP-képviselő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a lisszaboni szerződés írországi elutasítása miatt kialakult válságnak nem szabad akadályoznia Horvátország EU-tagságát. Ha a lisszaboni szerződést addig nem ratifikálják, de Horvátország teljesíti a tagsági feltételeket, akkor egy kevésbé hivatalos formát keresünk arra, hogy Horvátország csatlakozhasson az EU-hoz - mondta.

Nicolas Sarkozy francia államfő júniusban arra figyelmeztetett, hogy nem bővíthető tovább az Európai Unió a működőképességét szavatolni hivatott lisszaboni szerződés hatályba lépése nélkül.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke márciusban úgy vélekedett, hogy 2009 őszére befejeződhetnek a csatlakozási tárgyalások Zágrábbal. A bizottság idén ősszel hozza nyilvánosságra Horvátországról szóló jelentését. Horvátország vezetői 2010-es EU-tagságot emlegetnek.