Konrád
8 °C
26 °C

Tüntetések és a kormány bukása fenyegeti Horvátországot

2001.07.09. 17:02
A horvát elnök vasárnap találkozott azzal a két magas rangú katonatiszttel, akiknek kiadatását feltételezések szerint kéri a hágai Nemzetközi Törvényszék. A kormányfő hétfőn bejelentette, hogy egyikük hajlandó önként Hágába menni. Miután vasárnap a kormány úgy döntött, hogy együttműködik Hágával, kormányválság és tüntetések veszélye fenyeget.
A horvát miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy kész önként a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állni Rahim Ademi tábornok, ha a vádemelési listán szerepel a neve - közölte az MTI. Stipe Meszics horvát államfő előzőleg vasárnap este rezidenciáján fogadta a tábornokot, és a találkozón jelen volt Petar Stipetics tábornok, a horvát hadsereg vezérkari főnöke is.

Hivatalosan egyelőre nem hozták nyilvánosságra azoknak a nevét, akiknek kiadatását a Hágai Törvényszék kéri Zágrábtól. Értesülések szerint köztük van a még aktív állományban lévő Rahim Ademi, valamint Ante Gotovina nyugalmazott tábornok. Ademit felelősnek tartják azért, hogy alárendeltjei a szerb-horvát háború idején, 1991-1995 között szerb polgári személyeket gyilkoltak meg és tizenegy szerb falut - összesen ötszáz házat - leromboltak.

Tüntetésre készülnek a háborús veteránok, és bukhat a kormány

Közben Zágrábban felkészültek arra, hogy ha valóban kiadják a háborús bűnökkel vádolt személyeket Hágának, akkor a katonatisztek támogatói országos tüntetésbe kezdenek, és nem riadnak vissza az utak eltorlaszolásától sem. Ivica Racan miniszterelnök közölte, hogy a rendőrség fel fog lépni az ilyen akciók ellen.

A miniszterelnöknek kormánya széthullását is meg kell akadályoznia. Miután hétvégén a zágrábi kabinet a Hágával való együttműködésről döntött, a Szociálliberális Párt négy minisztere tiltakozásul lemondott. A kormányfő még nem döntött arról, hogy elfogadja-e a miniszterek lemondását, de a miniszterelnök helyettesét már elutasította. A szociálliberálisok nélkül a kormány simán elveszítene egy parlamenti bizalmatlansági indítványt, és akkor új választásokat kellene kiírni.