Natália
1 °C
7 °C

Európai bizalom az új horvát kormány első száz napjának

2000.05.11. 16:50
Horvátországban Franjo Tudjman halálával véget ért egy 10 éves korszak amelyben az elnök és a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) uralkodott. A teljes káoszt és fejetlenséget hátrahagyó HDZ-ről a horvát sajtó folyamatosan tényfeltáró cikkeket közöl, amelyek korupcióról, a nacionalizmus szításáról és egyes párttagok alvilági tevékenységeiről szólnak. Eközben az új kormány megpróbálja rendbe tenni az ország renoméját és orvosolni a belső bajokat. Ha nem jön közbe semmi május 23-án Horvátországot ünnepélyes keretek között felveszik a NATO békepartnerségi programjába és a Kereskedelmi Világszövetségbe is.
Az 1991 óta hatalmon lévő, ám az év elején vereséget szenvedő horvát kormánypárt, a HDZ helyére kerülő szociálliberálisok és szociáldemokraták szövetsége nincs irigylésre méltó helyzetben. A balkánon tíz éve folyamatosan tartó háborúk elriasztották a turistákat és a befektetőket. A háború miatti terhek és a Tudjman-kormány elszigeteltsége sokáig fogja még lebegtetni árnyékát a 4 és félmilliós Horvátország felett.

Ivica Racan
" Azok akik a HDZ nevében rabolták ki országunkat felelősségre lesznek vonva"
A választási ígéretek közül a képviselők elsőként fizetésüket csökkentették 40 százalékkal. Bár az az ígéret, mely szerint kevesebb szolgálati Mercedes és Audi fog parkolni a Sabor (horvát parlament) előtt, nem vált valóra. "Nem kell túlzásokba esni és a demagógiát hajtogatni állandóan" - válaszolta a horvát pénzügyminiszter, miután az újságírók megkérdezték tőle, miért cserélte le régi Golfját a miniszteri luxuslimuzinra.

Amiben biztos nem sikerült semmilyen előrelépést elérni, az a munkanélküliek növekvő számának megállítása. A legújabb adatok szerint a munkanélküliség Horvátországban eléri a 25 százalékot, ami társadalmi elégedetlenséghez is vezethet a kívülről stabilnak látszó országban.

A horvát média szintén lassan tér magához, hiszen tíz év cenzúra után a rossz emlékek még mindig kísértenek

A múlt héten fejeződött be a minisztériumokban és állami intézményekben a gazdasági rendőrség vizsgálata. A jelentést átadták a Sabornak, a végleges döntés május végére várható. Annyi viszont már most bizonyos, hogy mindenhol találtak szabálytalanságot és több miniszter is felelősségvonásra kerül az eljárás befejeztével.

A külpolitikai sikerekben viszont nem volt hiány. A horvát vezetés láthatóan a belföldi sikereket úgy szeretné elérni, hogy először a Nyugat felé egy demokratikus Horvátország képét sugározza. Igaz, a bosznia-hercegovinai horvátok nem örülnek az új hatalomnak, hiszen visszacsatolásukat az anyaországhoz egyedül a HDZ támogatta, hatalmas összegeket elkülönítve a költségvetésből.

A Nemzetközi Bíróság szakértőivel való együttműködés minden kétkedőt meggyőzött, hogy a háborúban részt vett bűnösök mekapják jutalmukat kegyetlenkedéseikért. A volt kormánypárt megpróbálja meglovagolni az elégedetlenség hullámait néhány veterán segítségével, de egyre kevesebben vevők a gyűlölet politikájára. Nem övezte nagy támogatás, hogy most befejezett vizsgálatban tíz szerb nemzetiségű holtestet találtak a nemzetközi és horvát szakértők Goszpity közelében.

Stipe Mesic
"Célom Horvátország csatlakozása az EU és NATO-hoz"
A szerb menekültek visszafogadása sok horvát szemében szintén nem aratott osztatlan sikert, hiszen a háborúban majd' mindenkinek volt saját áldozata. A sebek lassan gyógyulnak, de ez a lépés annál inkább meggyőzte Európát, hogy Horvátország politikai vezetése elkötelezett az európai normatíváknak. Ha nem jön közbe semmi május 23-án Horvátországot ünnepélyes keretek között felveszik a NATO békepartnerségi programjába és a Kereskedelmi Világszövetségbe is. Ezek után már csak egy ugrás az Észak-Atlanti Szövetség

A külpolitikai sikereken túl az pedig egy másik kérdés, hogy miként fogadják el a minden bizonnyal hosszú és nehéz folyamatot a horvát polgárok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?