Európai bizalom az új horvát kormány első száz napjának

2000.05.11. 16:50
Horvátországban Franjo Tudjman halálával véget ért egy 10 éves korszak amelyben az elnök és a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) uralkodott. A teljes káoszt és fejetlenséget hátrahagyó HDZ-ről a horvát sajtó folyamatosan tényfeltáró cikkeket közöl, amelyek korupcióról, a nacionalizmus szításáról és egyes párttagok alvilági tevékenységeiről szólnak. Eközben az új kormány megpróbálja rendbe tenni az ország renoméját és orvosolni a belső bajokat. Ha nem jön közbe semmi május 23-án Horvátországot ünnepélyes keretek között felveszik a NATO békepartnerségi programjába és a Kereskedelmi Világszövetségbe is.
Az 1991 óta hatalmon lévő, ám az év elején vereséget szenvedő horvát kormánypárt, a HDZ helyére kerülő szociálliberálisok és szociáldemokraták szövetsége nincs irigylésre méltó helyzetben. A balkánon tíz éve folyamatosan tartó háborúk elriasztották a turistákat és a befektetőket. A háború miatti terhek és a Tudjman-kormány elszigeteltsége sokáig fogja még lebegtetni árnyékát a 4 és félmilliós Horvátország felett.

Ivica Racan
" Azok akik a HDZ nevében rabolták ki országunkat felelősségre lesznek vonva"
A választási ígéretek közül a képviselők elsőként fizetésüket csökkentették 40 százalékkal. Bár az az ígéret, mely szerint kevesebb szolgálati Mercedes és Audi fog parkolni a Sabor (horvát parlament) előtt, nem vált valóra. "Nem kell túlzásokba esni és a demagógiát hajtogatni állandóan" - válaszolta a horvát pénzügyminiszter, miután az újságírók megkérdezték tőle, miért cserélte le régi Golfját a miniszteri luxuslimuzinra.

Amiben biztos nem sikerült semmilyen előrelépést elérni, az a munkanélküliek növekvő számának megállítása. A legújabb adatok szerint a munkanélküliség Horvátországban eléri a 25 százalékot, ami társadalmi elégedetlenséghez is vezethet a kívülről stabilnak látszó országban.

A horvát média szintén lassan tér magához, hiszen tíz év cenzúra után a rossz emlékek még mindig kísértenek

A múlt héten fejeződött be a minisztériumokban és állami intézményekben a gazdasági rendőrség vizsgálata. A jelentést átadták a Sabornak, a végleges döntés május végére várható. Annyi viszont már most bizonyos, hogy mindenhol találtak szabálytalanságot és több miniszter is felelősségvonásra kerül az eljárás befejeztével.

A külpolitikai sikerekben viszont nem volt hiány. A horvát vezetés láthatóan a belföldi sikereket úgy szeretné elérni, hogy először a Nyugat felé egy demokratikus Horvátország képét sugározza. Igaz, a bosznia-hercegovinai horvátok nem örülnek az új hatalomnak, hiszen visszacsatolásukat az anyaországhoz egyedül a HDZ támogatta, hatalmas összegeket elkülönítve a költségvetésből.

A Nemzetközi Bíróság szakértőivel való együttműködés minden kétkedőt meggyőzött, hogy a háborúban részt vett bűnösök mekapják jutalmukat kegyetlenkedéseikért. A volt kormánypárt megpróbálja meglovagolni az elégedetlenség hullámait néhány veterán segítségével, de egyre kevesebben vevők a gyűlölet politikájára. Nem övezte nagy támogatás, hogy most befejezett vizsgálatban tíz szerb nemzetiségű holtestet találtak a nemzetközi és horvát szakértők Goszpity közelében.

Stipe Mesic
"Célom Horvátország csatlakozása az EU és NATO-hoz"
A szerb menekültek visszafogadása sok horvát szemében szintén nem aratott osztatlan sikert, hiszen a háborúban majd' mindenkinek volt saját áldozata. A sebek lassan gyógyulnak, de ez a lépés annál inkább meggyőzte Európát, hogy Horvátország politikai vezetése elkötelezett az európai normatíváknak. Ha nem jön közbe semmi május 23-án Horvátországot ünnepélyes keretek között felveszik a NATO békepartnerségi programjába és a Kereskedelmi Világszövetségbe is. Ezek után már csak egy ugrás az Észak-Atlanti Szövetség

A külpolitikai sikereken túl az pedig egy másik kérdés, hogy miként fogadják el a minden bizonnyal hosszú és nehéz folyamatot a horvát polgárok.  • Tippek
  • Babaváró hitel