Szabolcs
20 °C
35 °C

Hatalom nélkül maradt a koszovói ENSZ-misszió vezetője

2008.07.26. 09:06
Elismerte a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) vezetője, hogy jogkörei drámai mértékben csökkentek azóta, hogy hatályba lépett a Szerbiától való függetlenségét egyoldalúan kikiáltó terület új alkotmánya.

Lamberto Zannier a világszervezet New York-i székházában helyi idő szerint pénteken, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt tartott beszámolójában elmondta: a koszovói alkotmány hatályba lépése óta gyakorlatilag elenyészett a BT 1244-es számú határozatából fakadó jogi hatalma, amely korábban lehetővé tette, hogy Koszovó egész területén különböző döntéseket hozzon, juttasson érvényre.

Az ENSZ-missziót az említett BT-határozat alapján vezényelték Koszovóba, miután a NATO 1999-es légicsapásaival távozásra kényszerítette onnan a szakadár albán gerillák ellen fellépő szerb és jugoszláv fegyveres erőket.

Koszovó albán többségű parlamentje idén februárban kiáltotta ki a függetlenséget, a terület új alkotmánya júniusban lépett hatályba.

Koszovó függetlenségét eddig 43 ország - köztük az Egyesült Államok és az európai uniós tagországok többsége - ismerte el.