Piroska
-2 °C
5 °C

Szaddám Huszeint csak jogilag adják át

2004.06.27. 20:11
Kapcsolódó cikkek (1)
Az iraki ideiglenes miniszterelnök szerint hamarosan az irakiak vigyázhatnak egykori diktátorukra. Az amerikai külügyminiszter más véleményen van: jogilag megkaphatják Szaddámot, gyakorlatilag nem.
Eltérően nyilatkozott Ijád Allávi iraki ideiglenes miniszterelnök és Colin Powell amerikai külügyminiszter vasárnap arról, hogy mikor és miként adják át Szaddám Huszein volt iraki elnököt az új bagdadi kormánynak.

Allávi vasárnap a CNN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az exdikátort a jogi formaságok elintézése után július második, harmadik vagy legkésőbb a negyedik napján átadják az iraki népnek és kormánynak. A kormányfő a CBS televíziónak pedig vasárnap az mondta, hogy a Szaddám Huszein iraki nép börtönben, iraki börtönőrök felügyelete alatt fogják őrizni a többnemzetiségű erők korlátozott segítségével.

Colin Powell külügyminiszter a CCN-ben kettéválasztotta Szadám Huszein jogi és tényleges fizikai őrizetét. Közölte, hogy a volt diktátor jogi értelemben hamarosan átadják az új iraki kormánynak, ténylegesen azonban a belátható jövőben amerikai őrizetben marad.

A tárgyalások Powell szerint folytatódnak Szaddám Huszein jogi átadásáról és arról, ki tudja őt hatékonyabban őrizni és megakadályozni esetleges szökését.