Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Megint Huszein szólt a rádióból

2003.07.17. 14:57
A legújabb, Szaddám Huszein egykori iraki diktátornak tulajdonított felvételen hallható hang nem ismeri el az amerikai segítséggel alakult Iraki Kormányzó Tanácsot. A szalagot független vizsgálatnak még nem vetették alá.
Az amerikai megszállók eszközének nevezte az Iraki Kormányzó Tanácsot egy hang a legújabb Szaddám Huszeinnek tulajdonított hangfelvételen. A hang szerint a tanács a külföldiek, nem az irakiak érdekeit fogja szolgálni. A szónok az amerikaiak elleni szent háborúra szólítja fel az irakiakat, és azzal vádolja Bush elnököt és Tony Blair miniszterelnököt, hogy az iraki háború érdekében becsapták saját népüket. A kormányt amerikai tisztségviselők segítségével alakították meg, és vasárnap tartotta első ülését. A kormányzótanács említése azt is bizonyítja, hogy a felvétel nemrégiben készülhetett.

Évforduló

A szalagot csütörtökön sugározta az Al-Arabiya műholdas televízió csatorna, a Baász párt hatalomra kerülésének harmincötödik évfordulóján. Fültanúk szerint a hang nagyon hasonlított Husszeinére. Az ötpereces hanganyagot egyelőre nem vizsgálták független laboratóriumban. Huszein eltűnése óta ez a harmadik olyan felvétel, amelyet a bukott diktátornak tulajdonítanak, jelentette az AP.

Eltörölt ünnepek

Az Iraki kormányzó Tanács több hónapos egyeztetések után jött létre, és helyet kapott benne az Irakban elő számos etnikai és vallási közösség képviselője. A tanács egyik első intézkedése volt, hogy eltörölte a Huszein-rezsimhez fűződő ünnepnapokat, köztük a Huszein hatalomra kerülésének (1968. július 17) évfordulóját. Ugyanakkor Huszein bukását (április 9)ünneppé nyílvánították.