Erzsébet
1 °C
4 °C

Háborús bűnökkel vádolja a Hezbollahot az Amnesty

2006.09.14. 09:28
Széndékosan támadt izraeli civil célpontokat, azaz háborús bűncselekményt követett el a Hezbollah, jelentette be az Amnesty International. A korábban Izraelt is elítélő jogvédők a bűnösök mihamarabbi megbüntetését követelik az ENSZ-től.

Súlyosan megsértette a nemzetközi humanitárius jogot a Hezbollah, jelentette be az Amnesty International (AI). Az elmúlt években szinte kizárólag az izraeli jogsértésekkel foglalkozó nemzetközi emberjogi szervezet most az izraeli civileket ért háborús attrocitások miatt emelte fel szavát, írja a BBC.

Az AI a libanoni háború kapcsán is Izraelt ítélte el elsőként, mégpedig a civil célpontok és a libanoni infrastruktúra elleni támadások miatt. Izrael valóban bombázott civil célpontokat, amennyiben ezt a Hezbollah rakétáinak lakóházak közé rejtése indokolta. Az infrastruktúra lerombolásának katonai indoka a Hezbollah utánpótlásának megakadályozása volt.

Arabokra lőttek

Az AI most a Hezbollahot vádolja a nemzetközi jog megsértésével, hiszen a libanoni terrorszervezet a 34 napig tartó harcok alatt több száz rakétát lőtt ki, szinte kizárólag civil célpontok ellen. Ráadásul a megtámadott célpontok jó része izraeli arab település volt, rengeteg rakétatalálat érte például az arab keresztények lakta Názáret városát.

"A Hezbollah Észak-Izrael elleni rakétatámadásai a civil lakosság elleni szándékos támadások voltak, és mint ilyenek háborús bűncselekménynek számítanak" - közölte az AI. Az emberjogi csoport kiemelte, hogy ezek ráadásul tudatos akciók voltak, hiszen a Hezbollah vezére, Hasszán Naszrallah maga jelentette be, hogy az izraeli támadások megbosszulására polgári célpontokat fognak támadni.

Büntetést követelnek

Az AI a jogsértések kivizsgálását követelte az ENSZ-tről, hiszen "sürgősen igazságot kell szolgáltatni, ha azt akarjuk, hogy a harcoló felek betartsák a háború szabályait".

A 34 napig tartó harcokban megközelítőleg 1100, javarészt civil libanoni és 161, többnyire katona izraeli vesztette életét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?