István, Vajk
17 °C
34 °C

Háborús bűnökkel vádolja a Hezbollahot az Amnesty

2006.09.14. 09:28
Széndékosan támadt izraeli civil célpontokat, azaz háborús bűncselekményt követett el a Hezbollah, jelentette be az Amnesty International. A korábban Izraelt is elítélő jogvédők a bűnösök mihamarabbi megbüntetését követelik az ENSZ-től.

Súlyosan megsértette a nemzetközi humanitárius jogot a Hezbollah, jelentette be az Amnesty International (AI). Az elmúlt években szinte kizárólag az izraeli jogsértésekkel foglalkozó nemzetközi emberjogi szervezet most az izraeli civileket ért háborús attrocitások miatt emelte fel szavát, írja a BBC.

Az AI a libanoni háború kapcsán is Izraelt ítélte el elsőként, mégpedig a civil célpontok és a libanoni infrastruktúra elleni támadások miatt. Izrael valóban bombázott civil célpontokat, amennyiben ezt a Hezbollah rakétáinak lakóházak közé rejtése indokolta. Az infrastruktúra lerombolásának katonai indoka a Hezbollah utánpótlásának megakadályozása volt.

Arabokra lőttek

Az AI most a Hezbollahot vádolja a nemzetközi jog megsértésével, hiszen a libanoni terrorszervezet a 34 napig tartó harcok alatt több száz rakétát lőtt ki, szinte kizárólag civil célpontok ellen. Ráadásul a megtámadott célpontok jó része izraeli arab település volt, rengeteg rakétatalálat érte például az arab keresztények lakta Názáret városát.

"A Hezbollah Észak-Izrael elleni rakétatámadásai a civil lakosság elleni szándékos támadások voltak, és mint ilyenek háborús bűncselekménynek számítanak" - közölte az AI. Az emberjogi csoport kiemelte, hogy ezek ráadásul tudatos akciók voltak, hiszen a Hezbollah vezére, Hasszán Naszrallah maga jelentette be, hogy az izraeli támadások megbosszulására polgári célpontokat fognak támadni.

Büntetést követelnek

Az AI a jogsértések kivizsgálását követelte az ENSZ-tről, hiszen "sürgősen igazságot kell szolgáltatni, ha azt akarjuk, hogy a harcoló felek betartsák a háború szabályait".

A 34 napig tartó harcokban megközelítőleg 1100, javarészt civil libanoni és 161, többnyire katona izraeli vesztette életét.