Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az ikrek véglegesen az Egyesült Államokba mennek

2001.04.12. 14:35
Az észak-walesi házaspár, akik az internetes ikerpár örökbefogadási perének főszerepét játszották, eldöntötték, hogy nem fellebbeznek a legfelsőbb bíróság döntése ellen, miszerint a bébiknek vissza kell menniük az Egyesült Államokba.
Michael Charles, a buckleybeli Alan és Judith Kilshaw ügyvédje a BBC-nek elmondta, hogy a házaspár nem kívánja tovább gyötörni az örökbefogadási perrel a gyerekeket, ezért nem folytatják a tárgyalást. Az ikrekkel együtt szeretnének végre kikerülni a média látóköréből. "Mr. és Mrs. Kilshaw alaposan átgondolták, hogy a fellebbezéssel újra bíróság elé vigyék-e az ügyet, vagy sem" - mondta az ügyvéd. "A média mindvégig igazságtalan és támadó volt, ezért szerintük az ikrek számára is az a legjobb megoldás, ha lezárják a pert."

Kezdetben Kilshaw-ék örültek a media érdeklődésének, mert abban bíztak, hogy ez is segít nekik a gyermekelhelyezési perben. Később azonban, mikor szalagcímekben látták vissza több személyes adatukat, már azt állították, hogy rágalomhadjárat áldozatai.

Az ikreket többször is örökbe adták

A történet január 16-án kezdődött, amikor a Kilshaw házaspár 8200 fontért (körülbelül 3 és fél millió forint) megvette az ikreket egy internetes adoptációs ügynökségen keresztül. Egy kaliforniai házaspár, Richard és Vickie Allen azonban azzal állt elő, hogy ők már korábban megalkudtak a gyerekekre. Allenék két hónapig nevelték az ikreket. Azt állították, hogy a kicsik édesanyja, a 28 éves Tranda Wecker becsapta őket, mert az ügynökségen keresztül újra eladta a lányokat.

A Kilshaw házaspár ekkor elmenekült a két kislánnyal, és a Flintshire Szociális Központban kapott menedéket. Két nappal később a flintshire-i Megyei Tanács benyújtott egy fellebbezést a Legfelsőbb Bíróság Családügyi Osztályára. Három nap múlva Mr. Justice Kirkwood berekesztette a bírósági tárgyalást, és arra kérte a Kilshaw házaspárt, hogy ne beszéljenek nyilvánosan az ügyről.

Február elsején azonban a walesi házaspár szembenézett kaliforniai riválisukkal, az Allen házaspárral: nyilvános vitába kezdtek az Oprah Winfrey Show-ban egy amerikai tévécsatornán. Azonnal benyújtották a keresetet az amerikai pár és a vérszerinti anya ellen azt állítva, hogy ők jogosultak a gyerekekre.

Az édesanya már sajnálja, hogy örökbe adta a kicsiket

Tranda Wecker, az ikrek biológiai édesanyja, ezután kijelölt egy gyermekjogi specialistát, hogy képviselje őt az angliai tárgyaláson. Aaron Wecker a természetes apa, a Missouri Bírósághoz fordult, hogy vegyék őrizetbe az ikreket. A hét elején a bíróság úgy döntött, hogy a kilenc hónapos lányoknak vissza kell térniük Egyesült Államok-beli otthonukba, Missouriba. A bíró, Justice Kirkwood úgy gondolja, hogy az amerikai nevelőszülőknek kellene gondját viselniük az ikreknek, amíg az ottani bíróság dönt arról, hogy a gyerekeknek mi a legjobb. A Reuters információi szerint a vérszerinti anya szerdán közölte, hogy már sajnálja, hogy örökbe akarta adni a kicsiket.