Gyilkos vírusok, méreg és elitkommandó Iliescu ellen?

2000.03.01. 17:51
Bár Románia csupán novemberben választ új elnököt és parlamentet, a legnagyobb ellenzéki párt elnöke, Ion Iliescu szerint a jelenlegi elnöki hivatal részletes tervet dolgozott ki fizikai megsemmisítésére. Késleltetett hatású mérget, gyilkos vírusokat, robbantásokat és fegyvereket fognak bevetni a harcba - mondja. Az elnöki hivatal és a jelenleg hatalmon lévő pártok képviselői arra kérték Iliescut, hogy vegyen erőt magán és tartsa "normális határok között a politikai vitákat", illetve a jelöltek számára teljes orvosi vizsgálat bevezetését javasolnának.

Iliescu attól fél, hogy törvényes úton, a Legfelsőbb Bíróság fogja megakadályozni jelölését
A "Ion Iliescu Románia elnöki tisztségére való jelölése meghiúsításának terve" címet viselő dokumentum bemutatására maga a címben szereplő nem merészkedett, a párt alelnökét, Ioan Mircea Pascut bízta meg a feladattal. A "magát megnevezni nem akaró" forrásból származó dokumentumon egyetlen, az eredetére utaló hivatalos jel sincs, az RTDP mégis úgy tudja, hogy az az elnöki palotából, a Cotroceni-ből származik.

A bemutatott terv négy pontban összegzi Iliescu lejáratásának módozatait. Ha az első három pont még tartalmaz is valóságelemeket, a negyedik ponyvaregénybe illő fordulatokat vetít elénk: előre megtervezett vírusfertőzésről, késleltetett hatású méreg befecskendezéséről, és csupán extrém helyzetben alkalmazott, fegyveres vagy robbantásos merényletről szól a fáma. A tervre egymillió dollárt utalnának ki, a csapat tagjai Ukrajnából verbuválódnának, és klasszikus hírszerzési eszközöket (telefon lehallgatása, a személy állandó megfigyelése) is bevetnének.

A jelenlegi elnök, Emil Constantinescu megrökönyödve vette tudomásul Iliescu kijelentéseit. Az ennyire súlyos vádakat nem lehet egy névtelen forrás mögé bújtatni, forduljon Iliescu Románia főügyészéhez és nevezze meg azt - tanácsolta az elnök. Ugyanakkor felkérte az RTDP-s politikust: ne álmodjon papírokon élő gyilkos baktériumokkal, vegyen erőt magán és tartsa "normális határok között a politikai vitákat". A hatalmon lévő parasztpárt főtitkára, Remus Opris az eset kapcsán megjegyezte: a választási törvény teljes orvosi vizsgálatot kellene kötelezővé tegyen a jelöltek számára. A főtitkár szerint tipikusan kommunista félretájékoztatási eszközök bevetéséről van szó, melyeket Iliescu a diktatúra éveiből hozott magával.

Elnökválasztások
1990. május 20. - győztes Ion Iliescu
1992. október 11. - győztes Ion Iliescu, második fordulóban ellenfele Emil Constantinescu
1996. novenber 3. - győztes Emil Constantinescu, második fordulóban ellenfele Ion Iliescu
A tervben szerepelő harmadik pont jelenti az egész dokumentum kulcsát. Iliescu attól fél, hogy törvényes úton, a Legfelsőbb Bíróság fogja megakadályozni jelölését. Románia alkotmánya értelmében egy elnököt két alkalommal, két mandátumra választhatnak meg. Ion Iliescu pedig már kétszer is ült a bársonyszékben. Igaz, először csupán két évig (az 1989-es forradalmat követő, 1990. május 20-i választásokat nyerte meg), majd az újonnan elfogadott alkotmány által kiírt, 1992-es választásokon is győzedelmeskedett (akkor volt először ellenfele Constantinescu). Már az 1996-os választáskor is felmerült harmadszori jelölésének/megválasztásának törvényessége, de akkor senki sem fordult bírósághoz.

A parlamenti és elnökválasztások előtt azonban Romániában helyhatósági választásokat is tartanak. Ha mással nem, de ígéretekkel a románok biztos jóllaknak az idén.  • Tippek
  • Hírek