Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Húszmillió eurót kerestek illegális lehallgatással

2006.09.22. 15:03
Olaszországban a rendőrség húsz embert tartóztatott le egy lehallgatási botrány miatt. A maffiához hasonlóan működő illegális szerveződés hírességek ezreinek telefonjait hallgatta le, majd zsarolni kezdte az érintetteket. Nem is sikertelenül, állítólag 20 millió eurót kerestek így. Az ügynek a német Handelsblatt értesülései szerint titkosszolgálati szálai is vannak.

Illegális lehallgatásokkal vádolják azt a húsz embert, akiket az olasz rendőrség tartóztatott le. A bűnszövetkezet hírességek ezreinek telefonbeszélgetéseit figyelte meg, és az így szerzett információkat zsarolásra használták fel.

Először házon belül nyomoznak

Az olasz igazságügyi minisztérium vette a kezébe annak az ügynek a felderítését, amely egyes hírek szerint még a titkosszolgálatokat is érintheti. A minisztériumban először is belső vizsgálatot rendeltek el, főleg azért, hogy kiderítsék, házon belül voltak-e olyan hivatalnokok, akik belekeveredtek az illegális tevékenységbe. Erről az igazságügyi miniszter, Clemente Mastella beszélt.

Az eddigi nyomozás adatai szerint a Telecom Italia, a távközlési mamutcég korábbi biztonsági főnöke, Giuliano Tavaroli a rendőrség és az adóhivatal más munkatársaival együtt magántitkokhoz fértek hozzá. Így megszerezték például magánbankszámlák számát is.

Sztárokat figyeltek meg

A megfigyeltek közé tartoztak a Telecom Italia más dolgozói, sportsztárok és más hírességek is - erről a rendőrség tájékoztatta a nyilvánosságot. Egyelőre még vizsgálják a hatóságok, hogy Tavaroli miként fért hozzá a bizalmas adatokhoz, és mihez kezdett az illegálisan megszerzett információkkal.

A gyanúsítottakat korrupcióval és távközlési, illetve bankadatokhoz való illegális hozzáféréssel vádolják. Az államügyészség szerint az adatokat zsarolásra, fenyegetésre és nyomásgyakorlásra használhatta fel egy kisebb csoport.

20 millió eurót kerestek

A lehallgatással megszerzett információkat a bűnszövetkezet jó pénzért továbbadta vagy zsarolásra használta fel. A bűnözők ily módon kereken 20 millió eurót szedtek be. A lefoglalt számítógépekben és dokumentumokban nevek tízezreit találták meg, akik feltehetően a bűnszövetkezet áldozatai voltak.