Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Húszmillió eurót kerestek illegális lehallgatással

2006.09.22. 15:03
Olaszországban a rendőrség húsz embert tartóztatott le egy lehallgatási botrány miatt. A maffiához hasonlóan működő illegális szerveződés hírességek ezreinek telefonjait hallgatta le, majd zsarolni kezdte az érintetteket. Nem is sikertelenül, állítólag 20 millió eurót kerestek így. Az ügynek a német Handelsblatt értesülései szerint titkosszolgálati szálai is vannak.

Illegális lehallgatásokkal vádolják azt a húsz embert, akiket az olasz rendőrség tartóztatott le. A bűnszövetkezet hírességek ezreinek telefonbeszélgetéseit figyelte meg, és az így szerzett információkat zsarolásra használták fel.

Először házon belül nyomoznak

Az olasz igazságügyi minisztérium vette a kezébe annak az ügynek a felderítését, amely egyes hírek szerint még a titkosszolgálatokat is érintheti. A minisztériumban először is belső vizsgálatot rendeltek el, főleg azért, hogy kiderítsék, házon belül voltak-e olyan hivatalnokok, akik belekeveredtek az illegális tevékenységbe. Erről az igazságügyi miniszter, Clemente Mastella beszélt.

Az eddigi nyomozás adatai szerint a Telecom Italia, a távközlési mamutcég korábbi biztonsági főnöke, Giuliano Tavaroli a rendőrség és az adóhivatal más munkatársaival együtt magántitkokhoz fértek hozzá. Így megszerezték például magánbankszámlák számát is.

Sztárokat figyeltek meg

A megfigyeltek közé tartoztak a Telecom Italia más dolgozói, sportsztárok és más hírességek is - erről a rendőrség tájékoztatta a nyilvánosságot. Egyelőre még vizsgálják a hatóságok, hogy Tavaroli miként fért hozzá a bizalmas adatokhoz, és mihez kezdett az illegálisan megszerzett információkkal.

A gyanúsítottakat korrupcióval és távközlési, illetve bankadatokhoz való illegális hozzáféréssel vádolják. Az államügyészség szerint az adatokat zsarolásra, fenyegetésre és nyomásgyakorlásra használhatta fel egy kisebb csoport.

20 millió eurót kerestek

A lehallgatással megszerzett információkat a bűnszövetkezet jó pénzért továbbadta vagy zsarolásra használta fel. A bűnözők ily módon kereken 20 millió eurót szedtek be. A lefoglalt számítógépekben és dokumentumokban nevek tízezreit találták meg, akik feltehetően a bűnszövetkezet áldozatai voltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!