Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Kellemetlen igazság

2007.02.27. 10:41
Úgy tűnik, Al Gore inkább csak beszél a globális felmelegedésről, tenni már kevesebbet tesz ellene. Legalábbis saját házában, ahol egy hónap alatt egy átlagos amerikai család éves áramfogyasztásának kétszeresét pazarolja el.

Kellemetlen helyzetbe hozta magát a globális felmelegedés veszélyeiről és az energiatakarékosság fontosságáról szóló filmjével Oscar-díjat nyerő Al Gore. A volt demokrata alelnök a Tennessee Center for Policy Research (TCPR) nevű nonprofit, pártonkívüli szervezet jelentése szerint inkább a képmutatás díját érdemelte ki.

Négy gyerek, húsz szoba, nyolc fürdőszoba

A TCPR a Nashville Electric Service jelentésére hivatkozva állítja, hogy az energiatakarékosságot prédikáló Gore valójában egy hónap alatt több elektromos áramot használ el, mint egy átlagos amerikai háztartás az egész évben.

A szervezet közleménye szerint egy átlagos amerikai család egész éves áramfogyasztása 10 656 kilowattóra (egy 150 négyzetméteres lakásban lakó magyar család átlagos évi fogyasztása nem éri el a 4000 kilowattórát). Al Gore Nashville puucos elővárosában, Belle Meade-ben álló, húszszobás, nyolc fürdőszobás villájának évi áramfogyaszátsa ehhez képest 221 000 kilowattóra.

Al Gore tavaly augusztusban például 22 619 kilowattórát, azaz egy átlagos amerikai háztartás éves fogyasztásának kétszeresét használta fel. Ráadásul a TCPR jelentése szerint Gore fogyaszási szokásai a környezetvédő filmje moziba kerülése óta még romlottak is.

Csak a szája jár

Míg a film elkészülte előtt, 2005-ben Gore átlagos havi fogyasztása 16 200 kilowattóra (egy amerikai család évi fogyasztásának másfélszerese) volt, a film bemutatásának évében havi 18 400 kilowattórára (az amerikai éves átlagfogyasztás 1,7-szeresére) nőtt.

A TCPR jelentése szerint Gore nem csak áramot használ extrém mértékben. Villája és vendégháza fogyasztása után tavaly havi átlagban 1080 dollárt (nagyjából kétszázezer forintot) fizetett.

"A globális felmelegedés mozgalom önkéntes szóvivőjeként Gore-nak nem csak járatnia kéne a száját, de tettekkel is bizonyítania kéne elkötelezettségét" – idézi a Drudgereport a TCPR közleményét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!