Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Falut támadtak meg a szakadár lázadók Indiában

2002.01.22. 06:59
Tizenhat személy, köztük kilenc nő és három gyermek meghalt, öt további ember súlyosan megsebesült hétfőn este szakadár lázadók fegyveres támadásában India északkeleti Asszám államában.
A helyi rendőrség egy szóvivője közölte Asszám állam fővárosában, Dispurban, hogy a Bodoföld Nemzeti Demokratikus Frontja nevű szakadár szervezet fegyveresei megrohanták a bhutáni határon fekvő Dzsangalbari Pahalpur falut.

Mintegy 30-40 állig felfegyverzett támadó kiterelte a falu lakosait házaikból, felsorakoztatta őket, majd géppisztollyal többeket leterített közülük - mondta a rendőrszóvivő az AFP-nek. Hozzátette, hogy az öt súlyosan sebesült ember élet és halál között lebeg.

Egy héten belül ez már a második véres fegyveres akciója Bodoföld Nemzeti Demokratikus Frontja törzsi harcosainak. A múlt kedden 13 polgári lakost öltek meg Asszám állam Bidzsni nevű falujában. A helyi hatóságok szerint az öldöklő törzsi fegyveresek Bhután, Myanmar és Banglades területén táboroznak, onnan csapnak át újra meg újra indiai területre.

A fegyveres szervezet meghirdetett célja, hogy független államot hozzon létre a bodo törzs számára. E törzs tagjai a teaültetvényekben és olajban gazdag Asszám állam 26 milliós népességének 13 százalékát teszik ki