Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Minden idők legnagyobb választása

2004.03.25. 09:52
Korrupció, filmsztárok és bűnözők a két Amerikányi szavazót megmozgató indiai választásokon. Egy hindu nacionalista költő vagy egy olasz nő lesz a világ legnagyobb demokráciájának miniszterelnöke?
A krikett megbízható források szerint a világ legunalmasabb sportja, egy mérkőzés három-öt napig tart, és a játékidő jó részében nem történik semmi. A három fapálcika eltalálása körül bonyolódó küzdelem azonban globális jelentőségre tesz szert, ha két feszült viszonyban álló atomhatalom, a tavaly a nukleáris konfliktus közelébe sodródott Pakisztán és India játékosai állnak szemben egymással.

Tekintse meg képeinket!
Az indiai csapat egy hónaposra tervezett, a március 13-i mérkőzéssel kezdődött vendégjátékáról érthető okokból nem is a szövetségek, hanem a két ország miniszterelnöke állapodott meg. Bár a hivatalos nyilatkozatok szerint a mérkőzések a kétoldalú kapcsolatok javításának eszközei, a krikett diplomácia Pakisztán részéről inkább az Egyesült Államok felé tett gesztusnak tűnik, bizonyítandó, hogy az ország elítéli a terrorizmust, és semmi köze a merényletekhez, amelyeket például Kasmírban követnek el muszlim szeparatisták.

India pedig az április 20-án kezdődő választásokat tartja szem előtt, ahol döntő szerepe lesz a kisebbségeknek, többek közt az ország 17 százaléknyi muszlim vallású lakosságának.

Leg, leg, leg

Az indiai választások egyébként már méretei miatt is figyelmet érdemelnek. A világ legnagyobb demokráciája ugyanis minden idők legnagyobb választására készül. Az egymilliárd ötvenmillió indiainak hatvan százaléka, azaz 675 millió ember rendelkezik szavazati joggal. Mivel a két lehetséges befutó, a jelenleg széles koalícióval kormányzó hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (BJP), és az Indiát 47 éven keresztül vezető Indiai Nemzeti Kongresszus kiélezett harcot folytat a médiában, a szakértők magas részvételi arányra számítanak.

Az Egyesült Államok teljes lakosságának több mint kétszeresét kitevő szavazókorú állampolgár voksának leadásakor azonban már nem az urnák elé járul. A választást - technikai okokból - a világon először teljes egészében elektronikus szavazógépek segítségével bonyolítják.

A legeknél maradva Indiában zajlik a világ leghosszabb kampánykörútja is, amelynek 30 napja alatt a jelenlegi miniszterelnök helyettes, Advani 8000 kilométer hosszúságban terjeszti a BJP sikereit: a munkahelyteremtést, az IT-hullám meglovagolását, a kisebbségek érdekében tett lépéseket. Továbbá, hogy esetében nem is kampánykörútról van szó, hanem tradicionális indiai zarándoklatról. Ellentétben a Kongresszus vezetőjének road show-jával, ami állítása szerint kultúra idegen vállalkozás, annál is inkább, mert Sonia Gandhi külföldi. Az olasz állampolgárságáról nemrégiben lemondott Sonia ugyanis Rajiv Gandhi özvegyeként került az indiai politikába.

Bűnözők és celebritik

Klikk a képre!
A választási küzdelem innentől a számunkra is ismerős mederben folyik, habár olyan helyi jellegzetességek kísérik, mint az a nyilvános sértegetés, amikor az egyik feldühödött politikus leérinthetetlenkasztozza ellenfelét.

A Kongresszus a statisztikák manipulálásával vádolja a BJP-t, amellett érvelve, hogy a munkahelyteremtés jórészt az IT-szektorban zajlott, így az utóbbi öt évben 27 százalékról 34 százalékra nőtt a létminimum alatt élők száma, és összességében emelkedett a munkanélküliség is.

A Kongresszusnak ráadásul sikerült bebizonyítania, hogy a jelenlegi kormánypárt részben közpénzekből finanszírozta választási hirdetéseit, így a Választási Bizottság március elején országszerte elrendelte azok eltávolítását.

Nem világos az sem, hogy ki fizette Vádzspaji verseinek a nagyobb indiai nyelvekre történő lefordítását, és a verseskötet kiadását sem.

Annak ellenére, hogy a Sonia Gandhi vezette párt olyan sikereket is elért, mint hogy a BJP-ből kizárják a befolyásos D. P. Yadavot, aki ellen harminc ügyben folyik vizsgálat, többek közt gyilkosságért, emberrablásért és garázdaságért, mégsem a Kongresszus tűnik a választás esélyesének.

Az elképesztő méreteket öltő sztárgyűjtésben egyértelműen Vádzspaji miniszterelnök vezet, maga mögé állítva a bollywoodi sztárok, szépségkirálynők és a népszerű krikettjátékosok legnagyobb részét. És bár a BJP kampányát öt éve vallási villongások, és több száz iszlám vallású indiai meglincselése kísérte, ezúttal hitelesnek tűntek a vallási kisebbségek felé tett lépések, így elismert muszlim és keresztény politikusok is a hindu nacionalista párt mögé álltak.

Húszéveseké a világ

Vádzspaji
Vádzspaji
Az angol nyelvű, indiai Outlook magazin felmérése is Vádzspáji koalíciós kormányának sikerét valószínűsíti. A tendenciák azonban kiszámíthatatlanok egy olyan országban, ahol a lakosság jelentős része nem rendelkezik történelmi-politikai tapasztalatokkal, és akikről az elemzések készítőinek sincs pontos elképzelésük. India lakosságának 70 százaléka ugyanis 35 év alatti, a fele pedig 25 évnél is fiatalabb.

Egyesek szerint a BJP elektronikus kampánya, amelynek során 150 millió sms-t és e-mailt küldenek ki, képes megfogni ezt a réteget. A Kongresszus viszont állítja, hogy a legtöbb szavazót nem a mobilján, hanem a sárkunyhójában lehet elérni.

A sárkunyhók magas száma ellenére az indiai választások eredménye mégsem egy egzotikus ország magánügye. Világpolitikai jelentőségét nem csak atomhatalmi státusza adja, hanem a tény, hogy az ország jövőre 30 százalékkal több odatelepülő külföldi vállalat fogadását tervezi. Márpedig a külföldi munkaerőt alkalmazó cégek kérdése az amerikai választási harc központi témája. Az egyik fő terep pedig éppen India.