József, Bánk
-6 °C
0 °C

Lövöldözés az indiai parlamentnél

2001.12.13. 15:21
Tizenhárman meghaltak, amikor fegyveresek támadtak az indiai törvényhozás épületére. Feltehetőleg kasmíri muszlim szélsőségesek hajtották végre az akciót.
Lövöldözés tört ki csütörtökön az indiai parlament épületének egyik kapujánál. A biztonsági erők azonnal körülzárták a törvényhozás épületét. Vélhetően kasmíri fegyveresek akartak behatolni a kormány tagjai számára fenntartott parlamenti bejáraton.

A BBC beszámolója szerint először két robbanás hallatszott, majd heves tűzpárbaj alakult ki a biztonsági őrök és a fegyveresek között. Egy helyi tévé operatőre szerint az egyik robbanást egy öngyilkos merénylő hajtotta végre.

Tizenhárom halott, huszonkét sebesült

A BBC szerint tizenhárman haltak meg, mire a biztonsági erők végeztek a hat terroristával, csaknem háromnegyed órával az első lövés eldördülése után. A támadókon kívül hat rendőr és egy kommandós vesztette életét. További huszonkét embert kórházba szállítottak; a képviselők közül senki nem sérült meg. Atal Behari Vadzspaji miniszterelnök és a kormány tagjainak többsége is az épületben tartózkodott a lövöldözés idején.

Az MTI jelentése szerint a támadás után néhány órával tűzszerészek felrobbantottak egy bombát, amelyet előzőleg a támadók helyeztek el az épületben. Ezzel párhuzamosan pokolgépek sorozata robbant az indiai Dzsammu és Kasmír államot Pakisztántól elválasztó tűzszüneti vonal közelében, de nem történt személyi sérülés, sőt károk sem keletkeztek. Nem ismeretes, kik helyezték el a robbanószerkezeteket és milyen céllal. Az indiai hadsereget készültségbe helyezték a térségben.

Kasmíri szakadárok felelősek az akcióért?

George Fernandes védelmi miniszter jelezte, hogy megkezdték támadók azonosítását. "Kapcsolatban állunk ez ügyben a kasmíri rendőrséggel" - mondta, arra utalva ezzel, hogy a kormány feltételezése szerint a kasmíri szakadár muzulmánok köréből kerülhettek ki a támadók. A szélsőségeseket tömörítő mozgalom vezetője, Abdul Gani Bhat azonban elítélte a támadást, és mihamarabbi vizsgálatot sürgetett. Egy másik muszlim vezető egyenesen az indiai titkosszolgálatot gyanúsította az akcióval.

Vadzspaji miniszterelnök röviddel a csatazaj elülte után tévébeszédet mondott, fogadkozva, hogy kormánya leszámol a terrorizmussal. Pakisztán, India ellenfele a kasmíri konfliktusban, azonnal elítélte a támadást. Újdelhi azzal vádolja Iszlámábádot, hogy támogatást nyújt a tartomány függetlenségéért küzdő muszlim szélsőségeseknek.

Másfelől viszont India olyan értesítést kapott a napokban, mondta újságíróknak az egészségügyi miniszter, hogy az afganisztáni háborúval összefüggésben készülnek merényletre az ország területén.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft