Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Súlyosbodik a helyzet India és Pakisztán közt

2001.12.22. 12:34
Fokozódik a feszültség az indiai-pakisztáni határon, miután India állítólag csapatösszevonásokba fogott a kasmíri ellenőrzési vonal mentén. A pakisztáni hadsereg már napok óta készenlétben van. India szerint a december 13-i, indiai parlament ellen elkövetett merénylet mögött Pakisztán áll.
Egy pakisztáni katonai vezető szombati bejelentése szerint India nagyszabású csapatösszevonást hajtott végre a pakisztáni határ, valamint a kasmíri ellenőrzési vonal mentén. Pakisztán szintén megerősítette határvédelmét.

A névtelenséget kérő magas rangú pakisztáni tiszt az AFP-nek elmondta, hogy az indiai egységek az elmúlt 12 órában "előretolt pozíciókba nyomultak előre még a békeidőkben elfoglalt állásaikból" a két ország határa felé. A hadmozdulatokban gyalogsági erők és páncélosok vesznek részt. Válaszlépésként a pakisztáni hadsereg is megerősítette a határ és a kasmíri vonal ellenőrzését.

Pénteken lövöldözésre is sor került a kasmíri fronton, de az indiai védelmi minisztérium egy tisztviselője szerint ez "katonai szempontból nem volt komoly" - írta a Reuters. Egyébként mind India, mind Pakisztán rendelkezik atomfegyverekkel.

A két ország közötti feszült viszony különösen azután éleződött ki, hogy december 13-án öngyilkos merényletet hajtottak végre az indiai parlament ellen, és az akcióban tizennégyen életüket vesztették. India Pakisztán által irányított muzulmán szélsőségeseket vádolt a terrortámadással. Ennek volt következménye, hogy India pénteken bejelentette iszlámábádi nagykövetének hazahívását, és a két ország közötti vasúti és autóbusz-közlekedés leállítását.

A Pekingben tárgyaló Pervez Musarraf pakisztáni elnök szombaton újságírók előtt pökendinek nevezte az indiai lépéseket, és megerősítette: országa nem készül hasonlókra szomszédja ellen.