Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Pokolgép robbant Jakartában

2003.04.27. 09:29
Házikészítésű pokolgép sebesített meg tizenegy embert az indonéz főváros repülőterén. Az eset hasonlít a múlt héten, az ENSZ-képviselet közelében végrehajtott merénylethez.
A vizsgálatok eddigi adatai szerint házi készítésű pokolgép robbant vasárnap reggel az indonéz főváros nemzetközi repülőterén. Négy nap leforgása alatt ez a második merénylet Jakartában.

Helyi idő szerint reggel fél hétkor lépett működésbe a robbanószerkezet a Kentucky Fried Chicken amerikai gyorsétterem-hálózat üzleténél, amely a belföldi járatok indítására szolgáló F2-es terminál csarnokában található.

Bár a pokolgép hatóereje gyenge volt, a robbanás következtében a környéken összetörtek az ablakok és az üvegkirakatok. A merényletben megsebesült 11 ember közül egy fiatal lány állapota súlyos.

A terrorakció ellenére a jakartai Sukarno Hatta repülőtéren zavartalan maradt a forgalom, egyetlen járatot sem töröltek. A rendőrség megszigorította a biztonsági intézkedéseket a repülőtéren, a bejáratoknál fokozott ellenőrzést vezettek be.

Egyéb robbantások

Jakartában legutóbb csütörtök reggel, az ENSZ képviseletének közelében fekvő hídon robbant fel egy szintén kis erejű pokolgép. Abban a merényletben senki nem sebesült meg.

A rendőrség megítélése szerint a két merénylet nyilvánvalóan hasonlít egymásra, és a merénylők célja egyértelműen a lakosság megfélemlítése, terrorizálása.

Indonéziában az utóbbi években számos merényletet hajtottak végre. Ezek többségét a Dzsemáa Iszlámija nevű regionális szélsőséges szervezet számlájára írják. A Délkelet-Ázsiában iszlám állam megteremtését célul kitűző Dzsemáa Iszlámiját tartják felelősnek a Bali szigetén 2002. október 12-én végrehajtott merényletért, amely 202 ember, túlnyomó többségben külföldi turista életét oltotta ki.