Mátyás
-6 °C
1 °C

Véres merénylet Indonéziában

2005.05.28. 08:49
Kiújulhat a muzulmánok és a keresztények közötti ellenségeskedés az indonéziai Sulawesi szigetén, miután egy zsúfolt piactéren tizenkilenc embert ölt meg két pokolgép.
Életét vesztette tizenkilenc ember szombaton az indonéziai Tentena városában, miután két bomba is robbant egy zsúfolt piactéren. A város Sulawesi szigetén, olyan térségben fekszik, ahol három éven át több ezer emberéletet követelő keresztény-muzulmán összetűzések zajlottak.

Mint a közép-sulawesi terület rendőrparancsnokának a helyettese elmondta, az első pokolgép a városközpontban lévő piactér szélén robbant fel; a második robbanószerkezet tizenöt perccel később lépett működésbe. A két detonáció tizenkilenc ember életét oltotta ki és mintegy húszat megsebesített. A sebesültek között két rendőr is van.

Az El Shinta helyi rádióállomás jelentése szerint a második robbanás nagyobb erejű volt, mint az első.

Tentena néhány tucat kilométerre délre fekszik a tengerparti Poso városától. A térségben a kilencvenes évek végén muzulmán-keresztény összecsapások törtek ki; a három éven át tartó ellenségeskedésben a 2001-ben kötött békemegállapodásig kétezer ember vesztette életét.